Lavrov: ők a nyelvüket, mi pedig a fejünket használjuk

A BRICS-vezetők valós kérdésekkel foglalkoznak, míg a nyugati politikusok és riporterek többnyire csak a nyelvüket használják – mondta Szergej Lavrov orosz külügyminiszter a Rosszija-1 televíziónak.

“Ez azt mutatja, hogy ők a nyelvüket, míg mi a fejünket használjuk és konkrét kérdésekkel foglalkozunk” – mondta a miniszter a nyugati politikusokról és riporterekről, akik lekezelően beszéltek a BRICS-országokról.

A kijelentéseket a Mokszkva. Kreml Putyin című műsorban tette, amely a Rosszija-1 televíziós csatornán látható. A műsor egy részletét Pavel Zarubin újságíró tette közzé Telegram-csatornáján.

A BRICS-csúcstalálkozót augusztus 22-24. között tartották Johannesburgban. Az esemény részeként a globális dél országainak állam- és kormányfői az elmúlt évek legnagyobb találkozóját tartották.

A csúcstalálkozóra 54 afrikai ország vezetőit hívták meg. A résztvevői megállapodtak abban, hogy Argentína, Egyiptom, Etiópia, Irán, Szaúd-Arábia és az Egyesült Arab Emírségek 2024. január 1-jén csatlakozik a csoporthoz.

A következő csúcstalálkozóra összeállítják a lehetséges további új tagok listáját. Anil Sooklal, a BRICS dél-afrikai serpája korábban azt mondta, hogy mintegy 30 ország érdeklődik a csoporthoz való csatlakozás iránt, és néhányan közülük hivatalos kérelmet nyújtottak be.

Írta az Orosz Hírek