Az Otis hurrikán kuriózum, de sajnos egyre több ilyen lesz…

2023. november 2., 11:00

Az Otis hurrikán kuriózum, de sajnos egyre több ilyen lesz...

Az Otis hurrikán egy életre beírta magát Mexikó történetébe. Ez pedig nem csak annak köszönhető, hogy hatalmas számban szedte áldozatait, hanem annak is, hogy tudományos szempontból is kiemelkedik a többiek közül. 

kép: SALVADOR VALADEZ – AFP

A hurrikán úgynevezett bombogenezisen, vagyis robbanásszerű fejlődésen ment keresztül, ami azért nem olyan ritka, ám annak mértéke egészen elképesztő. Egyetlen napra volt szüksége ahhoz, hogy trópusi viharból 5-ös kategóriájú hurrikánná növekedjen. 

 

Ez azt jelenti, hogy 24 óra alatt 118 km/h-ás szélerősség növekedést produkált. Ezt egyetlen hurrikán volt képes eddig felülmúlni, a 2015-ös Patricia hurrikán, mely 193 km/h-ás fejlődést produkált ugyanennyi idő leforgása alatt. 

kép: SALVADOR VALADEZ – AFP

A tudósok szerint Otis bombogenezise igen nagy mértékben köszönhető a klímakatasztrófának, hiszen a melegedést 90%-ban az óceánok nyelik el, egy ilyen “forró” foltot használt ki Otis mely nem kevesebb, mint 31°C-os volt. Mindemellett azt is érdemes megjegyezni, hogy Mexikó acapulcoi részén igen ritkán landolnak csak erősebb viharok. Hurrikán eddig csak egy ért partot ezen a szakaszon, 2017-ben Acapulcotól mintegy 80 km-re landolt Max, az 1-es kategóriájú hurrikán. 

kép: FRANCISCO ROBLES – AFP

lead kép: FRANCISCO ROBLES – AFP

Írta a koponyeg.hu