Emlékezetes gálával ünnepel a 10 éves Filharmónia

A Filharmónia több mint 70 éve meghatározó szereplője Magyarország klasszikus zenei életének, az elmúlt tíz esztendőben pedig ismét országos társasággá alakult. Működését kiváló programok sora fémjelezte, de támogatta a tehetségeket is ösztöndíjakkal és zenei versenyekkel. Koncertjein a legnagyobb világsztárok léptek fel, újító programjaival pedig minden korosztály számára közel hozta a zenét.

A gálakoncert fellépői között olyan együtteseket és művészeket köszönthetünk, akik a Filharmónia koncertjeinek nélkülözhetetlen és állandó résztvevői: kiemelt stratégiai partnerként közreműködik a Vashegyi György vezette Nemzeti Filharmonikus Zenekar, a Magyar Állami Operaház Zenekara, valamint a Nyíregyházi Cantemus Gyermekkar és a Pro Musica Leánykar.

A fellépő művészeken kívül az est programja is számos különlegességet tartogat, melyben ritkán előadott művek is helyet kapnak. A koncerten fény derül arra, hogy ki kapja a Filharmónia Magyarország 2023. év különdíját, amelyet ezentúl minden esztendőben átadnak.

A jubileumi hangverseny egy kortárs művel nyit: Hidas Frigyes orgonaversenyéből hangzik el egy részlet, ahol a Magyar Állami Operaház Zenekara (4 trombita, 4 harsona, hegedűk, bőgő) mellett Szabó Balázs orgonaművész, a Zeneakadémia professzora kápráztat majd. Nem is lehetne teljes egy jubileumi koncert orgonamuzsika nélkül, hiszen a Filharmónia nevéhez fűződik két sikeres országos fesztivál is, az OrgonaPont és az Orgonák éjszakája.

A Nyíregyházi Cantemus Gyermekkar és a Pro Musica Leánykar Bartók és Kodály műveit prezentálja Szabó Dénes vezényletével. Erkeltől a Hunyadi László, Áldjon meg Isten (Mária és László kettőse) csendül fel Miklósa Erika és Horváth István előadásában. Poulenc darabját (d-moll versenymű két zongorára és zenekarra) a zenészek kimondottan szeretik játszani. Zongorán egy fiatal tehetség, Balogh Ádám, és egy már befutott művész, a Kossuth- és Liszt-díjas Balázs János brillírozik. A műsort méltóképp koronázza meg a Nemzeti Filharmonikus Zenekar Joseph Haydn 70. D-dúr szimfóniájával, mely először a fertődi Esterházy-kastély új operaházának alapkőletételekor hangzott el.

– Közel kettőezer koncertet szervezünk évente, amelyre közel háromszázezren látogatnak el – nyilatkozta lapunknak Szamosi Szabolcs, a Filharmónia Magyarország ügyvezető igazgatója. – A legfontosabb hitvallásunkat fejezi ki a szlogenünk, hogy „Közel hozzuk a zenét”. Ehhez fontos hozzátenni, hogy a legmagasabb minőségű, klasszikus zenét visszük közel az emberekhez, akár ifjúsági koncertek formájában, akár felnőtt bérleteinken keresztül, fesztiváljainkon, népszerű programjainkon keresztül, mint az orgonák éjszakája, amelynek ötödik éve vagyunk a gazdája, és vonz hatalmas látogatósereget.

Az ügyvezető igazgató hangsúlyozta, hogy a gálán nem törekedhettek a teljesség igényére, ám egy minél bővebb keresztmetszetet igyekeznek adni a programjaikról.

– Fontos elmondani a programról, hogy teljesen magyar, vagy magyar kötődésű, amikor Haydnt játszanak a Magyar Filharmónikusok, akkor arról a szimfóniáról elmondhatjuk, hogy Magyarországon született. Hidas Frigyes orgonaverseny részletével indul a koncert, kicsit fanfárként, felütésként, a gyermekkórus Bartók műveket énekel, utána Erkel-duett következik a Bánk bánból.

A Nemzeti Filharmonikusok Zenekara

A Nemzeti Filharmonikusok Zenekara

Fotó: Csibi Szilvia

Az elmúlt egy évtizedet rengeteg koncert és zenei élmény tarkította, melyek képi formában is megjelennek most: érkezik a Filharmónia Könyv, amiben az elmúlt 10 év emlékei, művészei, koncertjei láthatók. A sok-sok fotó mellett érdekes történetek és interjúk is segítenek betekintést nyújtani a szervezet munkájába, melyet a színvonalas zene minél szélesebb rétegekhez való eljuttatása érdekében végez. Okkal büszke arra Szamosi Szabolcs, hogy elmúlt tíz év során több mint ötezer fellépővel dolgoztak.

– Hatalmas számokból próbálunk egy méltó ünnepet rendezni, ahol átadjuk a Filharmónia-díjat, amelynek a nyertese a koncerten derül ki. Ezt most alapítottuk, de a jövőben minden esztendőben átadjuk. Ezen kívül meghirdetünk egy ifjúsági koncertekre szóló pályázatot, Dallamvivők címmel, ahol a gyermekeket is szeretnénk bevonni a zsűrizésbe. Indítunk egy új applikációt, amely telefonra letölthető, és a Filharmónia programjait mutatja országszerte. Így amikor valaki utazik, akkor a város közelébe érve a program jelzi a számára, hogy milyen koncert van vagy lesz azokban a napokban. Az évforduló tiszteletére az ország három arénájában tartunk koncertet. A King’s Singers a Budapest Arénában, a debreceni Főnix-csarnokban és a szegedi sportcsarnokban fog fellépni a Kodály Filharmónikusokkal, és a legnépszerűbb rajzfilmslágereket szólaltatják meg – beszélt az ünnepi eseményhez kapcsolódó programokról is Szamosi Szabolcs.

Írta a Magyar Hírlap