A Kreml reagált Zelenszkij fenyegetésére Putyin meggyilkolásával kapcsolatban

„Ha emlékeznek, Ukrajnából már sokszor voltak szóbeli kísérletek Putyin életére különböző szinteken” – mondta Peszkov Pavel Zarubin újságírónak.

NEM FOGNAK SIKERREL JÁRNI.

Peszkov megjegyzéseivel Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a The Sun című brit bulvárlapnak adott, hétfő este megjelent interjújára reagált. Az interjúban Zelenszkij azt állította, hogy legalább öt orosz merényletkísérletet élt túl, és azt mondta, hogy ha lehetősége lenne rá, megöletné Putyint.

Ez háború, és Ukrajnának minden joga megvan ahhoz, hogy megvédje a földjét

– mondta Zelenszkij az újságnak.

Ukrán kémek voltak felelősek egy sor oroszországi merényletért az elmúlt két évben – jelentette a Washington Post a múlt hónapban a CIA forrásaira hivatkozva, amely elismerte, hogy finanszírozza a kijevi hírszerzést és a terrortámadásokat.

Kijev hivatalosan tagadta, hogy bármi köze lenne Darja Dugina újságíró és Vladlen Tatarszkij haditudósító meggyilkolásához, illetve Zahar Prilepin író meggyilkolásának kísérletéhez.

Zelenszkij maga is tagadta a felelősséget a május 3-i, Moszkva elleni dróntámadásért, amely a Kreml egyik épületének tetejében okozott kisebb kárt. Bár Putyin hivatala közleményt adott ki, amelyben elítélte a „merényletkísérletet”, Peszkov később tisztázta, hogy az orosz elnök akkor nem tartózkodott az irodájában.

Az ukrán vezető az elmúlt hat hétben igyekezett visszaszerezni a Nyugat figyelmét, miután azon kesergett, hogy az izraeli–gázai konfliktus miatt elvesztette a rivaldafényt, amelyhez már hozzászokott. Bár megígérték neki, hogy „kiállnak Ukrajna mellett”, az Egyesült Államok és az EU nagyrészt kifogyott a Kijevbe küldhető katonai szállítmányokból, miközben a további pénzügyi támogatások folytatódnak.

Írta a Magyar Hírlap