Brutális fegyvert jelentett be Irán

A hiperszonikus Fattah II rakéta – ami perzsául hódítót jelent – a júniusban bejelentett eredeti Fattah frissített változata, amelynek hatótávolsága 869 mérföld (1400 km). A rakéta fő újítása, hogy képes kikerülni a légvédelmi tüzet.

Teherán állítása szerint azért képes erre, mert egy hiperszonikus siklójárművel van felszerelve, amely leválik magáról a rakétáról, és éles manőverekkel képes kikerülni a hagyományos rakétavédelmet, majd hiperszonikus sebességgel halad a célpont felé.

Az USA és Izrael részéről nem érkezett hivatalos válasz a fejlesztésre. A Pentagon korábban szkeptikusan nyilatkozott Irán hiperszonikus rakéta programjáról.

Bradley Bowman, a Foundation for Dence of Democracies (FDD) főigazgatója szerint azonban Irán rakétaprogramjai „nem csupán a látszat kedvéért” vannak, és nem szabad őket elhamarkodottan alulértékelni.

Irán a rakéták és más fegyverek egyik fő szállítója a Hamász és a Hezbollah terrorcsoportoknak. Teherán a fő támogatója a jemeni húti lázadóknak és különböző iraki milíciacsoportoknak is, amelyeknek a gázai háború kezdete óta megszaporodtak az amerikai katonák elleni támadásai.

Az iráni elit Iszlám Forradalmi Gárda korábban azt mondta, hogy hiperszonikus rakétáinak hatótávolságát a jelenlegi maximális 869 mérföldről 1242 mérföldre (1400 km-ről 2000 km-re) kívánja növelni. Ezzel az iszlám teokrácia regionális ellensége, Izrael is az ajatollahok rakétáinak hatótávolságán belülre kerülne.

Behnam Ben Taleblu, az FDD egyik vezető munkatársa elmondta: „Nem szabad figyelmen kívül hagyni a hiperszonikus siklójármű kifejlesztése felé tett lépéseket. Irán bebizonyította, hogy képes és szándékában áll egy halálosabb ballisztikus rakétaarzenál kifejlesztése olyan lövedékekkel, amelyek reményei szerint több fejfájást okoznak majd az amerikai és a szövetséges rakétavédelemnek.”

Irán először 2022 novemberében állította, hogy hiperszonikus rakétát fejlesztett ki.

Írta a Magyar Hírlap