Mielőtt boldogan megvenne egy olcsó fülhallgatót, nézze meg ezeket a felvételeket

Egy eredeti AirPods ára 150 dollár, a látszólag teljesen olyan hamisítványoké mindössze 20-40 dollár. De vajon tényleg ekkora közöttük a különbség? Az eszközök belsejének rejtett titkait feltáró CT-szkennelések – írja a ZME Science – megadhatják a választ.

Egy amerikai mérnök az X-en (volt Twitteren) osztott meg egy érdekes kísérletet: CT-szkenner alá tettek két AirPods-hamisítványt, illetve az igazi eszközt. A szakember szerint az Apple fülese a miniatürizálás csodája. „Mindent hatékonyan csomagolnak az ívelt házba a szorosan integrált, rugalmas áramköri lapocskákkal. Nem kell mérnöknek lenned ahhoz, hogy rájöjj, mennyi minden történik az AirPods belsejében.”

Objektum doboz

A hamisítványok belsejében viszont – derül ki a felvételekből – sokkal kevesebb „történik”, sokkal silányabb a mérnöki munka. Az alkatrészeket vezetékek kötik össze, ilyeneket nem találni az Apple termékeiben.

Az egyik hamisítvány (a középső) még vezeték nélküli töltést sem kínál (a szkenneléseken nem látszanak tekercsek). A másikon ugyan megvannak a tekercsek, de hiányoznak a mágnesek, amelyek a töltőtokba illeszthetők. A CT-vizsgálatok különbségeket tárnak fel a hűtőborda kialakításában is. Az eredeti Apple töltők bonyolult hűtőbordákat használnak az egyenletes hőeloszlás érdekében, míg a hamisítványok gyakran egyszerűbb kialakításúak, és veszélyes forró pontokhoz vezethetnek.

Még szembeötlőbb, hogy a hamisítványok belső súlyokat használnak valódi funkció nélkül. Mivel az igazi AirPodsban sok elektronika van, ezért nehezebb. A hamisítványok a valódi érzést akarják utánozni, ezért csak véletlenszerű súlyokat adnak hozzájuk – ez a megtévesztő taktika, amely könnyen becsaphatja a fogyasztókat. A súlyok fémrudak, amelyek hosszában futnak a hamisított dobozokban, és valószínűleg kevésbé tartósak is.

A szakember azt is megemlíti, hogy míg az autentikus AirPodsok aprólékosan megtervezett gombelemeket tartalmaznak, amelyek teljesítményre és hatékonyságra optimalizáltak kompakt formában, addig a hamisított AirPodsokba lítium-ion tasakcellás akkumulátorokat helyeznek el olyan helyeken, ahová nem tervezték őket, ami potenciális biztonsági kockázatot jelent.

A mikrofonok is sok mindenről árulkodnak. Az AirPodsoknak három mikrofonjuk van, amelyek optimalizálják a hangminőséget: az egyik kifelé, a másik lefelé, a másik pedig a vezető elé, a hallójáratra mutat. Eközben a hamisítványokban egyetlen alapmikrofon található. Még a forrasztás is egy kicsit silány: néhány véletlenszerű forrasztódarab maradt a burkolatban.

Mindezek a különbségek csekélynek tűnhetnek, de összeadódnak, és hatással vannak a termék teljesítményére és tartósságára. Ezek után újra érdemes feltenni a kérdést: megéri-e kifizetni egy AirPodsot, vagy érdemesebb inkább a silány utánzatot választani? A válasz természetesen pénztárca-függő, illetve az is szerepet játszik benne, hogy ki mit vár el egy terméktől.

Írta a Magyar Hírlap