Az EU megpróbálja legálissá tenni a migrációt

G. Fehér Péter
2023. november 29. szerda. 15:15
Frissítve: 2023. november 29. 15:16

Lehet, hogy talán kissé elmozdult az Európai Bizottság eddigi, az illegális migráció feltétel nélküli támogatásának politikájától. Arról nincs szó, hogy komoly és határozott intézkedéseket tervezne az embertömeg Európába való bevándorlásának leállítására, de az előzőkhöz képes árnyaltabban fogalmaz. A most Brüsszelben megrendezett, az embercsempészet elleni globális szövetségről szóló nemzetközi konferencián Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke úgy fogalmazott, több legális alternatívát kell kínálni azoknak az embereknek, akik külföldön akarnak szerencsét próbálni, egyben pedig jogi és egyéb eszközök felhasználását sürgette az embercsempészek ellen. Javaslatot tett egy átfogó munkaközvetítő rendszer felállítására, mivel szerinte kell az EU-ban a munkaerő.

Vagyis nem arról van szó, hogy teljesen meg akarnák akadályozni a migránsoknak az EU területére való belépést, hanem az ide érkezők befogadását tennék áttekinthetővé, illetve szervezetté, annak érdekében, hogy azok mielőbb munkába álljanak.

Az eddig munkába álló migránsok számát és arányát figyelembe véve ez inkább illúzió, mint realitás.

Várhelyi Olivér, az Európai Bizottság szomszédság- és bővítéspolitikáért felelős biztosa a tanácskozáson kifejtette, hogy az embercsempészés elleni küzdelemmel egyetlen ország sem tud egyedül szembenézni. Szerinte meg kell védeni az unió menekültügyi rendszerét. A migránsokat csak biztonságos és legális utakon lehet befogadni, miközben nincs nyitva az ajtó az illegális beutazás előtt.

Azokat, akik nem jogosultak maradni, haladéktalanul vissza kell küldeni. És végül a csempészek illegális és bűnöző tevékenységét fel kell számolni.

Az illegális migrációval kapcsolatos határozott magyar álláspontot ismételte meg Szijjártó Péter Genfben az ENSZ Nemzetközi Migrációs Szervezetének (IOM) közgyűlésén. A külgazdasági és külügyminiszter úgy fogalmazott, hogy „Magyarország speciális földrajzi helyzetben van, hiszen keleti szomszédságában háború folyik, délről pedig Európa legforgalmasabb migrációs útvonalával szemben kell védekeznie. Brüsszel migrációs politikája miatt a nyomás egyre nő rajtunk: nemcsak hogy 200 ezret közelíti az idén megállított illegális migránsok száma, de a migránsok és az embercsempészek már automata fegyverekből lőnek a határőreinkre”. A migráció megállításához a brüsszeli migrációs politika radikális megváltoztatására lenne szükség, be kell fejezni a migránsok biztatását és az embercsempészek üzleti modelljének táplálását – tette hozzá a miniszter.

Írta a Magyar Hírlap