Jelentősen visszaesett az erdőirtás az Amazonas-vidéken

MH/MTI
2023. november 29. szerda. 7:29
Frissítve: 2023. november 29. 8:10

Az adatok szerint csökkent az erdőterület pusztítása Brazíliában, Kolumbiában, Peruban és Bolíviában is.

„Az adatok azt mutatják, hogy van még remény Amazónia számára” – hangoztatta Matt Finer ökológus, az Amazon Conservation erdőirtást figyelő MAAP programjának vezetője.

A szervezet megjegyzi, a csökkenés egybeesik azzal, hogy Brazíliában és Kolumbiában a térség megvédése mellett állást foglaló politikai erők kerültek hatalomra.

Az elemzés szerint az erdőírtás csökkenése a leginkább annak tudható be, hogy Brazíliában – ahol az esőerdő legnagyobb része található – Luiz Inácio Lula da Silva január 1-jei hivatalba lépése óta szigorúbban betartatják a környezetvédelmi törvényeket. Lula elődje, Jair Bolsonaro kiaknázatlan gazdasági lehetőséget látott az esőerdőben.

Az elmúlt egy évben az amazonasi esőerdők területek 9117 négyzetkilométerrel csökkent, ami a legalacsonyabb adat 2019 óta, és 55,8 százalékkal kevesebb mint egy évvel korábban – állapította meg a MAAP. A MAAP becslése szerint az amazonasi őserdők elpusztításával 37 milliárd tonna szén-dioxid szabadulna fel a légkörben, ami a globális éves kibocsátás mintegy két és félszerese.

2021-ben több mint 100 ország, köztük sok az Amazonas térségéből is, állapodott meg abban, hogy az évtized végére megállítják az erdők pusztulását.

Írta a Magyar Hírlap