Otthonaink része lehet hamarosan a kukoricacsutka

Persze nem csak úgy simán, porfogónak kitéve, hanem feldolgozott, átalakított formában. A StoneCycling nevű, építőanyagokkal foglalkozó holland cég olyan paneleket készít belőle, amikkel egy ház vagy egy lakás belső falait vagy bútorok külsejét lehet dekorálni. A CornWall 100 százalékig ebből a természetes összetevőből áll, teljes mértékben lebomlik és újra is hasznosítható.

A gyártási folyamat is teljesen környezetbarát: fosszilis üzemanyagot egyáltalán nem használnak, a csutkák feldolgozásához használt elektromos áramot a belgiumi Antwerpenben található gyár tetején lévő napelemek adják. Először ledarálják a biomasszát, majd 150 Celsius-fokra hevítik azt, ami beindítja azokat a kémiai reakciókat, amiknek köszönhetően a vékony lappá préselt dara megőrzi szilárdságát és egybefüggő marad.

Ha úgy nézzük, a CornWall még karbonnegatív is, ugyanis maga a kukorica növekedés közben szén-dioxidot dolgoz fel. Remekül hangzik az egész projekt, ami már be is indult egy holland dizájnstúdióval kötött szerződésnek köszönhetően, akik élesben is elkezdtek dolgozni ezzel az anyaggal.

Írta a Magyar Hírlap