Salvador elnöke hivatalos távollét engedélyezését kérte a törvényhozástól, hogy ismét indulhasson a választáson

MH/MTI
2023. november 29. szerda. 8:49

Nayib Bukele salvadori elnök helyi idő szerint kedden bejelentette, hogy arra kéri az ország törvényhozását, hogy hagyja jóvá számára a hivatalos távollétet, hogy ismét indulhasson az elnökválasztáson.

Bukele azzal indokolta kérését, hogy szeretné teljes mértékben a kampánynak szentelni magát. Televíziós beszédében arra nem tért ki, hogy távollétében ki helyettesíti az államfői poszton.

Az ország alkotmánya formálisan tiltja, hogy a hivatalban lévő elnököt újraválasszák, ezért Bukele nem is indulhatna az elnökválasztáson. Bírálói szerint a hivatalos távollét pusztán azt a célt szolgálja, hogy ezt az alkotmányos előírást megkerülje. Az ország legfelsőbb bírósága 2021-ben engedélyezte, hogy Bukele ismét indulhasson. A bíróság tagjait a törvényhozás nevezte ki, amelyben Bukele Új Eszmék (Nuevas Ideas) pártja van többségben. A bírák úgy ítélték meg, hogy nyilvántartásba kell venni a jelöltet, ha a választást közvetlenül megelőző időszakban nincs hivatalban.

Egy friss közvélemény-kutatás szerint Bukele nagy többséggel megnyerheti az elnökválasztást, mert a bűnbandák ellen hirdetett hadjárata népszerűvé tette a választók körében, miután az erőszakos bűncselekmények száma emiatt jelentősen visszaesett, mindazonáltal erre hivatkozva a kormány korlátozta az alkotmányos szabadságjogokat.

Írta a Magyar Hírlap