Együttműködés a határon túli magyar felsőoktatás fejlesztése érdekében

A Nemzetstratégiai Kutatóintézet 2023. november 23–24-én rendezte meg V. Interdiszciplináris Konferenciáját „Válság és alkalmazkodás a Kárpát-medencében” címmel.

A konferencia célja számba venni, megérteni azokat a hatásokat, amelyek a válságok nyomán az egyes közösségekre, térségekre, országokra, régiókra nehezednek, illetve megvizsgálni, hogy mit kezdenek ezekkel a helyzetekkel a Kárpát-medence országai. A konferenciasorozat – amelyen most a Budapesti Metropolitan Egyetem is részt vett – a külhoni magyarság kérdéseivel foglalkozó kutatók tudományos műhelyei számára kíván rendszeres véleménycserét biztosítani.

A téma interdiszciplinaritására való tekintettel, földrajzi, geopolitikai, nyelvtudományi, néprajzi és szociológiai területeket is érintettek az előadók.

A konferencián Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Intézet elnöke és Kocziszky György, a Budapesti Metropolitan Egyetem rektora ünnepélyes keretek között a két intézmény közötti együttműködési megállapodást írt alá.

„A Budapesti Metropolitan Egyetem myBrand programjának adaptációja lehetőséget ad a Kárpát-medencei magyar felsőoktatási intézményekben tanuló diákoknak a munkaerőpiaci igények jobb megismerésére és a munkaerőpiacra történő belépésük hatékonyságának növelésére” – hangsúlyozta Kocziszky György rektor.

Írta a Magyar Hírlap