Ezért vérezhet az orrunk

Magyar Tibor
2023. december 2. szombat. 14:48

Az orrvérzés általában nem jelent komolyabb problémát, de ha sokszor és nagy fokú vérzés tapasztalható, akkor orvoshoz kell fordulnunk minél hamarabb. A férfiaknál gyakrabban fordul elő az orrvérzés, mint a nőknél.

Ha az orrvérzést valamilyen külső behatás idézi elő, vagyis orrba került idegen tárgy okozza, akkor jellemzően fájdalom és erős viszketés kíséri. Előfordulhat kellemetlen szagú váladék szivárgás az orrból, valamint rossz lehelet is. Ha valaki szénanáthára hajlamos, akkor előfordulhat orrvérzés is. Kísérő tünetei lehetnek az orrfolyás, a viszketés és az orrdugulás. A gyakori tüsszögés és az orrfújás könnyen beindíthatják az orrvérzést.

Az orrvérzés akkor jelentkezik, amikor az orr belső oldalán elhelyezkedő apró erek megsérülnek és vérezni kezdenek. Az orrvérzésnek helyi és általános okai is lehetnek.

Vannak olyan esetek, amikor gyakrabban fordulhat elő orrvérzés. Ilyen lehet, ha valaki gyakran piszkálja az orrát, túl erősen vagy túl sokszor fújja az orrát, ha az orr nyálkahártyája túl száraz, orr-, torok- vagy orrmelléküreg-fertőzés miatt. De orrvérzés jelentkezhet megfázás vagy elhúzódó nátha miatt vagy ha ütés, sérülés érte az arcot, fejet, orrot. Időnként a gyulladáscsökkentők és a véralvadásgátlók is kiválthatnak orrvérzést. Magasban vagy túl mélyen tartózkodás során is eleredhet az orrunk vére.

Amennyiben nem múlik vagy rendszeres az orrvérzés, akkor orvoshoz kell fordulnunk. Ilyen helyzet lehet még az, ha megsérült az orrunk, légzési nehézségeink vannak, a vérzés 15 percnél tovább tart vagy két évesnél fiatalabb gyereknél jelentkezik.

Visszatérő orrvérzés esetén fül-orr-gégésszel való konzultálás szükséges, aki megvizsgálja, hogy nincs-e olyan alapbetegség, amely a vérzést okozhatja. A nem szűnő vérzést az orvos tamponálással vagy a vérzés direkt elállításával látja el.

Van pár praktika, amit bevethetünk azért, hogy elállítsuk az orrvérzést. Orrvérzés esetén üljön vagy álljon fel, hogy a teste egyenesbe kerüljön, fújja ki az alvadt vért az orrfelekből, szorítsa az orrszárnyakat legalább 10 percig, lehetőleg lélegezzen a száján keresztül, tegyen száraz, hideg borogatást az orra tetejére.

Vannak olyan ellenjavallatok, amiket ne próbáljon meg, mert árthatnak. Fontos, hogy ne hajtsa hátra a fejét, hiszen így a légutakba folyhat a vér, ne dugjon vattát, zsebkendőt, gézt az orrlyukakba, mert azok megduzzadnak, ami feszítő hatással lehet az orrszárnyakra, az orrnyereg nyomása teljesen felesleges ugyanúgy, mint a tarkó vizes borogatása is.

Orrvérzés után a következő 24 órában kerülendő az orrfújás, orrpiszkálás, a forró italok és alkohol fogyasztása, a nehéz fizikai munka végzése.

Írta a Magyar Hírlap