Összedőlhet a világ egyik legnépszerűbb tornya

Lezárták az olaszországi Bologna városában található középkori tornyot, mert attól tartanak, hogy összedől. A hatóságok az épületet már körbe is vették egy 5 méter magas kerítéssel.

A Garisenda torony ugyanúgy meg van dőlve, mint híresebb társa, a pisai ferde torony, azonban a megfigyelésekből most kiderült, hogy a 47 méter magas torony dőlésének az iránya megváltozott.

A városi tanács „rendkívül kritikusnak” nevezte a helyzetet.

A bolognai ferde tornyot még 1109 és 1119 között építették. Az épület környéket először még októberben zárták le, miután a szenzorok érzékelték a dőlésszögének a változását.

A város becslései szerint a kerítés megépítése 4,3 millió euróba fog kerül, ezért az önkormányzat úgy döntött, hogy közösségi finanszírozási kampányt indít. A város vezetése szerint a munkálat „elkötelezettséget igényel a várostól, illetve mindenkitől a világ minden tájáról, akik szeretik Bolognát, és annak egyik legfontosabb szimbólumát” – számol be róla a BBC.

A Garisenda-torony egyike annak a két toronynak, amelyek Bologna látképét uralják. A másik, az Asinelli-torony körülbelül kétszer olyan magas, és szintén megdől, bár nem olyan drámaian, és ez általában a turisták számára is látogatható és megmászható állapotban van.

Írta a Magyar Hírlap