A hajas fejbőr korpásodása igen zavaró lehet

A korpásodás főbb tünetei

A korpásodás különböző súlyossági fokokban fordulhat elő, az enyhétől, a nagyfokúig, amikor is a fejbőrön intenzív felrakódás van, mely korpásodással is járhat és kísérheti az arc, az orr, a szemöldök, a szakáll vagy a bajusz körüli hámlás, gyulladás, kipirosodás. A fejbőr viszkethet, lehet a haj zsíros vagy épp száraz, töredezett. A korpás bőr megjelenhet egyéb területeken is pl.: könyökhajlatban, térdhajlatban. A korpásodás fokozottabb lehet stresszes állapotokban, illetve rosszabbodhat száraz, hideg időben.

Mikor forduljon orvoshoz?

A korpásodás általában nem igényel orvosi segítséget, azonban amennyiben a fent említett tüneteket észleli, és azok egy hónapon belül nem javulnak vény nélkül kapható samponok hatására, forduljon háziorvosához vagy bőrgyógyászhoz, aki szakszerűen kezeli a korpásodást és feltárja a kiváltó okot.

A korpásodás kiváltó okai

A korpásodás kiváltó oka sokféle lehet:

  • kóros immunválasz, egyéni érzékenység (pl. pikkelysömör);
  • fokozott faggyútermelés (pl.: serdülőkor, férfi nem);
  • nem megfelelő hajápolás (pl.: túl forró hajszárítás, kevés sampon használata);
  • bőrön élő gombák (pl. Malassezia) anyagcseretermékei;
  • allergiás reakció különböző vegyi anyagokra (pl.: hajzselé, hajfesték);
  • irritált, zsíros bőr;
  • száraz bőr;
  • atópiás dermatitisz;
  • a fejbőr felületi gombás fertőzése (tinea capitis);
  • ekcéma;
  • gyorsételek, zsíros ételek túlzott fogyasztása hajlamosíthat korpásodásra;
  • fokozott stressz, hideg, száraz idő is lehet hajlamosító tényező.

A korpásodás szövődményei

A viszketés miatti kaparás következtében a hajas fejbőr begyulladhat, kipirosodhat ami még tovább ronthat az állapoton, szövődménye lehet dermatitis, ekcéma.

A korpásodás diagnosztizálása

A korpásodást az orvos a hajas fejbőr megtekintésével diagnosztizálja. Lényeges a korpásodás okát felderíteni. Különböző vizsgálatok segíthetnek ebben, pl.: allergia vizsgálat, gombavizsgálat, vérvétel, laborvizsgálatok. A bőrgyógyász amennyiben az okot feltárta specifikus kezelést ad.

A korpásodás kezelése

A hétköznapi korpásodás kezelése egyszerű korpásodás elleni samponokkal történhet, melyek bárhol beszerezhetők. Makacsabb korpásodás esetén érdemes gyógyszertárban speciális készítményeket kérni. A kiváltó októl függően a gyógyszerész vagy a bőrgyógyász ajánlhat gombaellenes hatóanyagú (pl. ketokonazol) sampont, gyulladáscsökkentő készítményt (pl. kátrány vagy szteroid tartalmú készítmény), hámlasztó sampont (pl. szalicilsavas sampon), zsírcsökkentő normál sampont, esetleg kén tartalmú sampont. Ezeket a fejbőrbe kell masszírozni a hatóanyagok felszívódása érdekében. A korpásodás sajnos az intenzív kezelés ellenére is visszatérhet, a kezeléseket érdemes váltogatni, mert a fejbőr ellenállóvá válhat és a kezelés hatástalan lesz.

A korpásodás megelőzése

A hajas fejbőrt minél kevesebb irritáló tényező érje, ezért érdemes mindig langyos vízzel mosni, leöblíteni, szárazra törölni és levegőn hagyni megszáradni. Érdemes minél kevesebb hajformázó anyagot (pl.: festékek, lakkok, zselék) használni. A stressz is hatással lehet a korpásodásra, ezért érdemes elsajátítani stresszkezelő technikákat, valamint odafigyelni az egészséges táplálkozásra (megfelelő cink és B-vitamin bevitel).

Írta a Magyar Hírlap