Orosz delegáció tárgyalt Nigerben a katonai együttműködés erősítéséről

A küldöttséget Abdourahamane Tiani, a hatalmat magához ragadó junta vezetője fogadta.

A tájékoztatás szerint a felek a találkozót követően „a katonai együttműködés erősítését szolgáló dokumentumokat írtak alá a Nigeri Köztársaság és az Oroszországi Föderáció között”.

A nigeri külügyminisztérium a nap folyamán jelentette be, hogy a junta visszavonta az Európai Unió civil missziójának (EUCAP) működési engedélyét, amelynek keretében biztonsági erőket képeznek ki.

Az előző nap a Junusz-Bek Jevkurov védelmi miniszterhelyettes vezette küldöttség a szomszédos Mali katonai vezetésével tárgyalt „a megújuló erőforrásokkal és atomenergiával kapcsolatos fejlesztési projektekről”, valamint az afrikai ország műtrágyával, gabonával és kőolajtermékekkel való ellátását illető kérdésekről – ismertette Alousséni Sanou mali pénzügyminiszter. Hozzátette, hogy a tárgyalások egy vasútvonalat, egy villamoshálózatot, egy regionális légitársaságot, valamint tudományos és bányászati projekteket is érintettek.

Az ukrajnai orosz agresszió kezdete óta Moszkva igyekszik szorosabbra fűzni diplomáciai és biztonságpolitikai kapcsolatait afrikai országokkal. Nigerben kedvezők erre a feltételek, ugyanis a puccs óta a katonai vezetés kapcsolatai megromlottak az egykori gyarmattartó Franciaországgal.

Írta a Magyar Hírlap