Engedély nélküli fakivágások Terézvárosban

Botrányos közbeszerzések, több tíz milliós bírságok, le nem hívott európai uniós források, be nem fizetett, tízmilliós nagyságrendű kötbérek után újabb kínos ügyről, engedély nélküli fakivágásokról tartott sajtótájékoztatót szerdán Bálint György független önkormányzati képviselő a Hatodik Kerületi Fejlődésért Egyesület (HaFe) képviseletében a baloldali városvezetés viselt dolgai kapcsán. Egy lakó pert is indított a VI. kerületi önkormányzattal szemben, amelyben a bíróság kötelezte a momentumos Soproni Tamás polgármester által vezetett önkormányzatot az eddig titkolt közérdekű adatok kiadására a kivágott fák ügyében. A perben az önkormányzat elismerte, hogy jegyzői engedély nélkül tüntették el a fákat a Podmaniczky utcában egy borsos áron, negyvenmillió forintért épített szeméttároló miatt.

Budapest VI. kerületében, a Podmaniczky utcában egy szeméttároló építése miatt eltűnt legalább négy egészséges fa. A VI. kerületi önkormányzat tulajdonát képező területen az önkormányzat egy szeméttárolót hozott létre, amelynek megépítése ellen több mint kétszáz lakó tiltakozott. Egyikük bírósághoz is fordult, miután közérdekű adatigénylési kérelmére nem válaszolt az önkormányzat, így nem tudni, mi történt az érintett területen lévő, egészséges fákkal – mondta Bálint György, a Podmaniczky utcai körzet független önkormányzati képviselője szerdán azon a sajtótájékoztatón, amelyet a Hatodik Kerület Fejlődéséért Egyesület (HaFe) tartott.

Itt álltak a kivágott fák. Helyükre Terézvárosban negyvenmillió forintért épített szeméttárolót az önkormányzat

Itt álltak a kivágott fák. Helyükre Terézvárosban negyvenmillió forintért épített szeméttárolót az önkormányzat

Fotó: MH/Török Péter

Bálint elmondta, az önkormányzat saját rendelete alapján Terézvárosban nem lehet fát engedély nélkül kivágni, még az önkormányzatnak sem. Ám úgy tűnik, a momentumos Soproni Tamás polgármester által vezetett kerületben az önkormányzat a saját szabályozását sem tartja be, úgy vágatja ki a fákat a kerületben, hogy ehhez engedéllyel sem rendelkezik – fogalmazott Bálint György. Azonban kiderült, hogy – a képviselő szóhasználatával élve – miért „lapított Soproni Tamás, az átláthatóság élharcosa”. A bírósági tárgyaláson az önkormányzatot képviselő ügyvéd ugyanis elismerte, hogy nem volt jegyzői engedély a fák kivágására.

Tovább azonban nem lehet titkolózni, ugyanis most már bírósági ítélet kötelezi az önkormányzatot arra, hogy közölje, a megépült szeméttároló területén hány darab fát vágtak ki. Sőt, ki kell adni a fakivágási engedély mellett az annak alapját képező szakértői véleményeket is. „Bajban van Soproni Tamás, nem lesz egyszerű kiadni azt az engedélyt, amely nem is létezik” – hangsúlyozta Bálint, aki szerint a momentumos politikus által meghirdetett átláthatóság pusztán látványpolitizálás. Kijelentette: Soproni „mindent erőből visz végbe, dacára a lakossági tiltakozásnak”, mint az a Podmaniczky utcában is történt. Hozzátette: Soproni szlogenje a 2019-es választási kampányban úgy hangzott, hogy a „beton helyett fák” legyenek Terézvárosban.

Bálint – aki a ciklus kezdeti időszakában még a szocialista frakcióban szövetségese volt Soproni Tamásnak, ám onnan kilépett, és függetlenként folytatta képviselői munkáját – a szerdai sajtótájékoztatón bejelentette, hogy nem csupán az egyéni körzet képviselőjelöltjeként, hanem polgármesterjelöltként is indul a jövő évi önkormányzati választáson a Hatodik Kerület Fejlődéséért Egyesület jelöltjeként. Közölte azt is, hogy a civil egyesület valamennyi körzetben állít jelöltet Terézvárosban.

Írta a Magyar Hírlap