Illegális szervkereskedelem gyanújával nyomozást indítottak egy kórház ellen Újdelhiben

Illegális szervkereskedelem gyanújával nyomozást rendelt el az egyik legnépszerűbb indiai magánkórházlánc helyi intézménye ellen Újdelhi önkormányzata, miután egy brit médiajelentés mianmari fiatalok veséjének törvénytelen eladásával vádolta meg a kórházat – jelentette be S. B. Dipak Kumar, az újdelhi egészségügyi és családjóléti főosztály titkára.

A The Telegraph című lapban jelent meg az Indraprastha Apollo nevű kórházról szóló cikk. A napilap beszámolója szerint a magánkórház pénzt ajánlott fel mianmari fiataloknak a veséjükért, és ennek hatására többen is Újdelhibe utaztak, hogy szerződést kössenek. A szerveket gazdag mianmari páciensek kapták volna meg. Az újságcikk egy beépített újságíró és a kórház mianmari ügynökei közötti beszélgetéseken alapult, és a lap szerint „teljesen megdöbbentette” a kórház vezetését, amely aztán belső vizsgálatot rendelt el az ügyben.

A kórház üzemeltetéséért felelős Indraprastha Medical Corp nevű cég viszont „teljesen hamisnak, tévesnek és félrevezetőnek” nevezte a gyanúsítást.

„Mielőtt döntést hoznánk a további intézkedésekről, a kérdés alapos kivizsgálására és kézzelfogható bizonyítékokra van szükség” – hívta fel a figyelmet Anil Kumar igazgató.

A szóban forgó üggyel kapcsolatban a kórház és a mianmari kormány sem osztott meg további információt.

A csennai székhelyű magánkórházláncnak 70 kirendeltsége van szerte Indiában. Az intézmény közlése szerint tavaly 1500-nál is több szervátültetést hajtottak végre, és pácienseik között sok a külföldi állampolgár.

Írta a Magyar Hírlap