Ne dobja el a banánhéjat

A banán héja rendkívül gazdag tápanyagokban, rostanyagokban, ásványi anyagokban és vitaminokban is: kálium, magnézium, mangán, rengeteg antioxidáns, és karotinoid, fehérje, B6- és B12-vitamin található benne. Meglepő, de a biobanán héját akár meg is lehet enni. Természetesen a messziről ide szállított és vegyszerekkel kezelt banán héja nem való fogyasztásra, viszont így is rengeteg mindenre használható. Íme, néhány remek ötlet:

Bőrápolás

Ha megetted a puha, édes gyümölcsöt, a megmaradt héjával kend át a bőrödet. Kezdd az arcoddal, majd ápold le vele a kezedet, könyöködet, lábad szárát. A benne lévő antioxidánsok nem csak fertőtlenítik, de hatóanyagai táplálják, puhítják, ránctalanítják is a bőrt. Hasznos a banánhéj pattanások, aknék, pikkelysömör ellen is. Nyáron enyhíti a rovarcsípések okozta fájdalmat.

Fogfehérítés

Készítse be a fürdőszobába az elfogyasztott gyümölcs héját, és a fehér belső felével, fogmosás után, naponta többször dörzsölje be alaposan a fogait. Remekül és vegyszermentesen fehéríti a fogat.

Aranyér

Gyulladáscsökkentőként is alkalmazható: aranyér esetén kenje be vele a problémás területet naponta kétszer.

Bőrkinövések, bütykök, szemölcsök

Kezén, lábfején kezelje banánhéjjal a bőr rendellenességeit. Naponta többször kenje be a banánhéj belsejével, vagy éjszakára pakolásként hagyja a banánhéjat – fóliával rögzítve – az érintett felületen.

Bőrcipők tisztítására

Szabadítsa meg a cipőt a szennyeződéstől, a banánhéj belső részével dörzsölje át figyelmesen a cipőt. Törölje át sima ronggyal a teljes felületet, és szabadítsa meg az esetleges apró banán maradékoktól, tegye a cipőt csillogóvá.

Szobanövények leveléhez

Fogja meg a banán héját, a puha oldalával fényesre simogathatja egyesével a növények levelét. Leporolja, megtisztítja és egészséges fényt ad nekik a gyümölcs héja.

Írta a Magyar Hírlap