Négy éve rejtély, hova tűnt a Churchill szülőhelyéről ellopott színarany vécécsésze

Két nap. Mindössze ennyi ideig volt látható Winston Churchill szülőházában Maurizio Cattelan olasz kortárs vizuális művész egyik műalkotása, amit stílusosan az épület egyik mellékhelyiségében állítottak ki, pontosabban szereltek be. A kérdéses műtárgy ugyanis egy vécécsésze volt. Nem is akármilyen vécécsésze.

Egy teljes mértékben használható, színaranyból készült „trón”, amivel a látogatók olyan intim viszonyba kerülhetettek, mint semmilyen más műalkotással: vécének használhatták.

„Nem lenne könnyű elcsórni”

Amikor 2019 szeptemberében beszerelték az angliai Oxfordshire megyében található Blenheim Palota mellékhelyiségébe – ami azzal a szobával szemben található, ahol Winston Churchill született –, Lord Edward Spencer-Churchill közölte, hogy nem vezetnek be különleges biztonsági intézkedéseket a megvédésére. Marlborough jelenlegi hercegének féltestvére kijelentette:

Nem lenne könnyű elcsórni. Először is, rá van kötve a csatornahálózatra, és a reménybeli tolvaj nem tudhatja, hogy előtte ki használta és mit evett. Szóval nem, nem tervezem őriztetni.

Erről végül kiderült, hogy nem volt hozzáállás. A vécécsészét 2019 szeptemberében szerelték be, és szeptember 12-étől volt látható egy Maurizio Cattelan műveit bemutató tárlat részeként. Sőt nemcsak látható, hanem használható is: a látogatók három percet tölthettek el rajta, hogy előzetes bejelentkezés után megkönnyebbüljenek. De erre nem volt sokáig lehetőségük. Szeptember 14-én, szombat reggel már csak a hűlt helyét találták.

A betörők nem finomkodtak: a faborítás egy részének szétverésével szerezték meg a 103 kilogrammnyi, 18 karátos arany felhasználásával készült vécécsészét, és még azzal sem foglalkoztak, hogy előtte elzárják a vizet. A rablás után egy rendőrnyomozó közölte, hogy a lopás „jelentős vízkárt” okozott az épületben.

A rendőrség közleménye szerint az „elkövetők egy csoportját” keresték, akik legalább két járművet használtak a „mozifilmbe illő” lopás végrehajtására. Pár napon belül őrizetbe vettek egy hatvanas éveiben járó férfit, majd további hat embert tartóztattak le az aranyvécé ellopása miatt, de aztán mindegyiküket vádemelés nélkül szabadon engedték.

November elején az ügyészség bejelentette, hogy négy ember ellen emelnek vádat az aranyvécé ügyében, akiknek november 28-án kell először bíróság elé állniuk.

Az aranyvécé sorsáról azonban máig nem tudni semmit.

Írta a Magyar Hírlap