Váratlan döntés született a jogosítványokról

Elsősorban az időseket érintő döntés született a jogosítványszigorításokról. Hazánkban is többször felvetődött a kérdés, hogy a 70 év feletti sofőröket az eddigieknél szigorúbb orvosi vizsgálatokatoknak vessék alá, nemrégiben pedig az Európai Unió hatóságai kezdeményezték az európai idősebb polgárokat szigorúbban vizsgálatát a volán mögötti alkalmasság esetén.

Erre a hírre azonban több uniós tagállamban, köztük Ausztriában is felháborodás tört ki. Ugyanis valamennyi időseket képviselői párt, valamint az autósklubok is felháborodtak a polgártársaik körében tapasztalható „életkori diszkrimináció” miatt.

Ezek hatására az EU most úgy döntött, hogy mégsem vezeti be az említett szigorításokat.

Hétfőn az uniós közlekedési miniszterek Brüsszelben tárgyaltak, melynek az lett a következménye, hogy a vitatott egészségügyi ellenőrzésekre vonatkozó tervek lekerültek az asztalról

– mondta most Leonore Gewessler osztrák közlekedési miniszter.

Gewessler szerint az ötlet, hogy a vezetésre való alkalmasságot orvos ellenőrizze, nem megvalósítható. A hangsúly az állampolgárok egyéni felelősségén van. Nekik maguknak kell eldönteniük, hogy képesek-e még gépjárművet vezetni. Legjobb esetben egyfajta „önkéntes önértékelést” lehetne benyújtani a hatóságoknak az egészségi állapotukról.

Magyarország egyébként már most a szigorúbb szabályozást alkalmazó EU tagállamok közé tartozik, hazánkban ugyanis 50 éves kor alatt tíz évig, 50 és 60 éves kor között öt évig, 60 és 70 éves kor között három évig érvényesek a jogosítványok, a 70 év felettieknek pedig kétévente kötelező az orvosi alkalmassági vizsgálat.

Magyarországon kívül többek között Dániában, Spanyolországban és Olaszországban is orvosi alkalmassági vizsgához kötik a jogosítványok érvényességi idejének meghosszabbítását bizonyos életkor felett.

Írta a Magyar Hírlap