Véres karácsonyra figyelmeztet az EU illetékese

Az EU-ban karácsony előtt „óriási a terrortámadások kockázata” – figyelmeztetett kedden Ylva Johansson belügyi biztos, aki a fenyegetést a Közel-Keleten zajló háborúval hozta összefüggésbe, írta meg a Politico, számol be a Mandiner.hu.

„Az Izrael és a Hamász közötti háború és a társadalmunkban okozott polarizáció miatt, valamint a közelgő ünnepi időszak miatt óriási a terrortámadások kockázata az Európai Unióban” – mondta újságíróknak a Bel- és Igazságügyi Tanács ülésének kezdete előtt.

Johansson megjegyzéseit a múlt hétvégi párizsi Eiffel-torony közelében elkövetett támadást követően tette, amelynek során egy német férfit megölt, másokat pedig megsebesített egy férfi, aki hűséget fogadott az Iszlám Állam csoportnak. „Láttuk ezt nemrég Párizsban, de sajnos láttunk ilyet korábban is” – mondta Johansson.

Októberben egy francia tanárt halálra késeltek egy arras-i iskolában elkövetett támadásban, amelyet a francia hatóságok terrorista incidensként kezeltek. November végén a német belügyi kémügynökség is azt mondta, hogy az Izrael és a Hamász közötti háború miatt megnőtt a radikalizálódott iszlamisták Németországon belüli támadásainak kockázata.

Írta a Magyar Hírlap