Napsárga lesz jövőre az osztrák matrica

Nem változott az osztrák éves autópálya matrica ára: személykocsikra 96 euró 40 centet (durván 37 000 forintot) kell érte fizetni, a motoros vignetta kicsivel drágább lett, most 38 euró 50 centbe kerül – jelentette az Osztrák Közszolgálati Rádió (ORF). Mint a műsorban elhangzott, a felragasztható és a digitális igazolások ára ugyanannyi, az újonnan bevezetett egynapos matrica viszont csak a digitális térben szerezhető be majd.

A vignettát a benzinkutakon vásárlóknak fontos tudnivaló, hogy azt a szélvédő bal szélére vagy a visszapillantó tükör mögé, jól látható helyre kell kitenni. A papír alsó része a vétel bizonylata, ezt a sofőrnek meg kell őriznie – ezzel lehet például később pótmatricát igényelni.

Az ASFINAG autópálya-kezelő most is felhívja a figyelmet arra, hogy az online megváltott, digitális matricák nem érvényesek azonnal. A privát vásárlók csak az elállási időszak leteltével, tehát a vásárlás után tizennyolc nappal hajthatnak fel a sztrádákra. A személyesen megváltott digitális matricákra, illetve a céges vásárlásokra ez a szabály nem vonatkozik.

Írta a Magyar Hírlap