Ukrán képviselő: Ukrajna NATO-csatlakozásai reményei szertefoszlottak

Ukrajnának gyors NATO-csatlakozással kapcsolatos reményei szertefoszlottak – jelentette ki kedden a Telegramban Olekszij Honcsarenko, a Verhovna Rada (ukrán parlament) egyik tagja. Azt állította, hogy Washington annyira “bosszús” az ötlet miatt, hogy megtiltotta európai szövetségeseinek, hogy egyáltalán szóba hozzák – számolt be az Oroszhírek.

Kijev 2017-ben tette külpolitikájának stratégiai céljává a katonai szövetséghez történő csatlakozást, és 2022 őszén nyújtotta be hivatalos csatlakozási kérelmét, miután négy korábbi régiója népszavazáson Oroszországhoz való csatlakozás mellett voksolt.

Moszkva többször is kijelentette, hogy Ukrajna esetleges NATO-tagságát, valamint a blokk kúszó kelet felé történő terjeszkedését komoly biztonsági fenyegetésnek tartja. Vlagyimir Putyin elnök azt mondta, hogy Kijev NATO-tagság iránti vágya volt az egyik fő oka Oroszország hadműveletének – írták.

„Nem lesz NATO” – írta keddi bejegyzésében Honcsarenko, egy olyan “felismerésre” hivatkozva, amelyet állítólag meg nem nevezett washingtoni amerikai tisztviselőktől kapott.

Írta a Magyar Hírlap