Meghalt egy túsz, többen az ENSZ reformját sürgetik – Ez történt szombaton a gázai háborúban

A videón ezután a vérrel borított, összevert teste látható. A Hamász azt állította, hogy Baruch halálát az Izraeli Védelmi Erők okozták. Korábban az IDF azt mondta, hogy két izraeli katona súlyosan megsebesült a pénteki sikertelen túszmentő akcióban, de a Haaretz jelentése szerint az IDF kizárólag a Hamászt teszi felelőssé Baruch haláláért.

Jogvédő csoportok és a világ vezetői reagáltak arra, hogy az Egyesült Államok blokkolta az ENSZ Biztonsági Tanácsának a gázai tűzszünetre felszólító határozatát, Avril Benoît, az Orvosok Határok Nélkül Egyesült Államok ügyvezető igazgatója szerint az amerikai döntés „bűnrészessé teszi az Egyesült Államokat a gázai vérengzésben”.

Recep Tayyip Erdoğan, Törökország elnöke az ENSZ Biztonsági Tanácsának reformját követelte. „Az ENSZ Biztonsági Tanácsának tűzszünetre vonatkozó követelését csak az USA vétója lehetetlenítette el. Ez az igazságosság?” – mondta Erdoğan egy isztambuli emberi jogi konferencián.

Mahmúd Abbász, a Palesztin Hatóság elnöke szerint az, hogy az Egyesült Államok megvétózta az ENSZ Biztonsági Tanácsának a gázai humanitárius tűzszünetre vonatkozó határozatát, cinkossá teszi őt Izrael palesztinok elleni „népirtásában, etnikai tisztogatásában és háborús bűneiben” – írja a Reuters.

A Hamász által irányított gázai egészségügyi minisztérium jelentése szerint az elmúlt nap folyamán összesen 133 ember halt meg az izraeli csapásokban, 160 sebesült érkezett az al-Aksza kórházba, további 99 sebesült a Nasszer kórházba.

Az éjszaka folyamán súlyos harcok folytak Gáza északi részén, mind a levegőből, mind a földön – közölték szombaton az Izraeli Védelmi Erők. Az IDF közlése szerint a Kafir brigád harci csoportjának harcosai egy csoporttal vívtak és végeztek a Shejaiya negyedben lévő iskola környékén. Az IDF-erők később számos Kalasnyikovot, gránátot és lőszert találtak az osztálytermekben.

Az IDF közölte, hogy megtámadták a Hezbollah libanoni területen lévő operatív főhadiszállását, miután a mai nap folyamán több rakétát is kilőttek Észak-Izraelre. Izraelben nem voltak áldozatai a kilövéseknek.

Írta a Magyar Hírlap