Finnország kitűzte az Oroszországgal vívandó háború kezdetének időpontját

Már korábban is voltak olyan találgatások, hogy az elnöki posztért induló Trump csökkentheti az Ukrajnának nyújtott amerikai támogatást, és esetleg megpróbálhatja kivonni az Egyesült Államokat a NATO-ból, ha megnyeri a 2024-es választást.

A szakértő szerint ha az amerikai politikai vezetés csökkentené az Európával kapcsolatos érdeklődését „egy olyan időszakban, amikor Vlagyimir Putyin elnök politikai sikernek tekinti az ukrajnai háborút, Oroszország megpróbálhatná szétverni a NATO-t”.

„Ezért minden finnországi tartalékosnak komolyan el kell gondolkodnia, és meg kell ígérnie magának, hogy 2025 elején fizikailag és mentálisan készen áll a cselekvésre” – érvelt Salonius-Pasternak.

A finn elemző 2025 elejére jósol egy lehetséges orosz katonai műveletet a NATO „szétverésére”, amelynek – mint érthető – a jéghegye Oroszország északi szomszédja ellen irányul majd, amely csak idén csatlakozott az észak-atlanti szövetséghez.

„A helyzet megváltozhat, ha a leendő amerikai elnök támogatása és elkötelezettsége az európai védelem iránt csökken, miközben Európa védelmi képességei nem növekednek, és Oroszország győzedelmeskedik Ukrajna felett. Ha mindezek a tényezők összeadódnak, Oroszország katonai szempontból olyasmit tehet, ami tönkreteszi az EU-t vagy a NATO-t” – figyelmeztet.

Írta a Magyar Hírlap