Ukrán fiatalok is esélyt kaptak, hogy megmutassák magukat az idei Virtuózok V4+-ban

A Virtuózok V4+ sajtótájékoztatóján Peller Mariann, a műsor alapítója és producere felidézte: „tíz évvel ezelőtt volt egy ötlet, ebből az ötletből lett egy tévéműsor, amely egy mozgalommá nőtte ki magát, és nemzetközivé vált.”

– Két célt tűztünk ki az elején: az egyik, hogy a klasszikus zenét nagyon-nagyon nagy körben népszerűsítsük, és sokakhoz eljuttassuk. Olyanokhoz is, akik még sosem találkoztak vele. A másik célunk az volt, hogy a fiataloknak, az új generációnak adjunk motivációt arra, hogy zenét tanuljanak – mondta.

Kiemelte továbbá, hogy a műsor készítőinek közös vágya, hogy a zenével egy kicsit jobbá tegyék a világot. Ennek jegyében az idén a visegrádi négyek országai mellett azok az ukrán tehetséges fiatalok is megjelennek a Virtuózokban, „akiknek most nagyon nehéz dolguk van, nem a hazájukban élnek, távol vannak a zenetanáraiktól, nincsenek itt a megszokott hangszereik”.

– Idén nekik szeretnék lehetőséget adni, és nagyon örülünk, hogy itt vannak velünk, és szeretnék nekik egy mesevilágot teremteni arra a pár hétre, amíg a felvétel tart. Látjuk, hogy ez milyen fontos nekik, kivirulnak, el sem hiszik, hogy ilyen művészek közelében lehetnek, a Zeneakadémián tanulhatnak, ilyen zenekarral, ilyen karmesterekkel, ilyen szakemberekkel és mentorokkal együtt – emelte ki.

A nemzetközi zsűri tagjaként Stjepan Hauser csellóművész méltatta a műsor szerepét a fiatal tehetségek gondozásában, majd Plácido Domingo Jr. dalszerző-énekes mondta el, hogy idén először vesz részt zsűriként a produkcióban. A világhírű operaénekes fia három éve segíti mentorként a produkció fellépőit, valamint ő szerezte a Virtuózok főcímdalát is – jegyezte meg az MTI.

Keller András, a magyar válogató zsűri tagja, hegedűművész, karmester úgy fogalmazott: „a Virtuózok különleges missziót tölt be a világban”, hiszen a műsornak köszönhetően „fiatalok viszik közel a klasszikus zenét mindenkihez”. Mint mondta, a fellépő tehetségek példát mutatnak világszerte a zenét tanuló, vagy még zenét nem tanuló fiataloknak arról, hogyan lehet a zene nyelvén szólni olyan érzésekről, mint a szeretet, a barátság, a megértés, a béke vagy a jóság, amelyek egyre jobban hiányoznak a világból. „Külön boldogság, hogy idén a Zeneakadémia ad otthont ennek a rendezvénynek, amely Budapesten a zene temploma” – fűzte hozzá.

Gabriela Rachidi, a nemzetközi zsűri tagja, zenei producer a fiatalok lehetőségeit emelte ki, amelyeket a műsornak köszönhetően kapnak, Pablo Sainz Villegas spanyol gitárművész pedig azt méltatta, hogy a televízió ilyen értékes műsort közvetít. Hozzátette: az itt induló, keményen dolgozó fiatalok már nyertesek azért, mert a zenével foglalkozhatnak.

Batta András, a magyar válogató zsűri tagja, zenetörténész, a Magyar Zene Háza Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója azt hangsúlyozta, hogy a műsor mára mozgalommá vált, és széles körben sikerült megmutatnia, hogy mennyi tehetséges gyerek él Magyarországon, ahol a zeneoktatás színvonala is kiemelkedő.

Az idei nemzetközi műsorban Bogányi Gergely és Batta András segíti majd a fiatalokat a felkészülésben, Balázs-Piri Soma zongoraművész, a Virtuózok korábbi győztese sztárvendégként lép majd a színpadra, a nemzetközi adást a lengyel Ida Nowakowska mellett Boros Misi Junior Prima díjas zongoraművész vezeti, Bátor Anna pedig a backstage-ben beszélget majd a versenyzőkkel.

Írta a Magyar Hírlap