WSJ: Európa pánikba esett a katonai készletek gyors kimerülése miatt

A mértékadó amerikai lap szerint a nyugati országok „nem látnak közvetlen katonai veszélyt Európára Oroszország részéről” mindaddig, amíg az ukrajnai konfliktus folytatódik.

„De ha Oroszország végül győz Ukrajnában, kevesen kételkednek Moszkva azon képességében, hogy három-négy éven belül teljesen újrafegyverkezik, és máshol is bajt okoz”írta a lap.

A Wall Street Journal szerint a félelmeket az a felismerés táplálja, hogy „Európa fegyvergyártó ipari kapacitásának nagy része a hidegháború végét követő évek költségvetési megszorításai miatt erodálódott”.

A Wall Street Journal a fegyverkezési probléma nagyságrendjének illusztrálására adatokat idéz, amelyek szerint az Európa legnagyobb védelmi kiadásainak számító Egyesült Királyság katonai arzenálja jelenleg mindössze 150 harckocsival és mintegy tucatnyi üzemképes nagy hatótávolságú tüzérségi löveggel rendelkezik. A katonai kiadások tekintetében következő Franciaország „kevesebb mint 90 nehéztüzérségi löveggel rendelkezik, ami megfelel annak, amennyit Oroszország nagyjából havonta elhasznál” az ukrajnai háborús övezetben. Ami Németországot illeti, a Bundeswehrnek csak két napi harcra elegendő lőszere van – tette hozzá a lap.

Írta a Magyar Hírlap