A kínai elnök Vietnamba látogatott a kétoldalú kapcsolatok fellendítésének céljából

MH/MTI
2023. december 12. kedd. 15:34

Az elnököt és feleségét a repülőtéren Pham Minh Chinh vietnami miniszterelnök fogadta. Hszi Csin-ping hat éve járt utoljára Vietnamban. A szoros gazdasági kapcsolatok ellenére a két ország között viszály van a vitatott dél-kínai-tengeri határok miatt.

A kétnapos látogatás során a felek megvitatják a kínai–vietnami kapcsolatok fejlesztését és azt, hogy milyen lépéseket kell tenniük a két ország közötti átfogó stratégiai együttműködés elmélyítéséért – mondta korábban Vang Ven-pin kínai külügyi szóvivő.

Kína prioritásként kezeli a Vietnammal fenntartott kapcsolatokat regionális diplomáciájában, és a látogatás révén a kétoldalú kapcsolatok egy újabb szakaszba érhetnek – derül ki Hszi közleményéből, amelyet érkezése után tettek közzé.

A tervek szerint Hszi megbeszéléseket folytat Nguyen Phu Tronggal, a Vietnami Kommunista Párt (CPV) központi bizottságának főtitkárával és Vo Van Thuong elnökkel is. Ezenfelül tárgyal Pham Minh Chinh miniszterelnökkel és Vuong Dinh Huéval, a nemzetgyűlés bizottsági elnökével is.

Olyan kínai-vietnami szövetség kiépítésére van szükség, amelynek közös jövője stratégiai jelentőséggel bír, és melynek révén a két ország együtt írhatja majd a modernizációs törekvések új fejezetét – fogalmazott Hszi a Nhan Dan vietnami lapban a látogatása előtt közzétett cikkében.

Hszi a cikkben a két ország közötti infrastruktúra kiépítése mellett szállt síkra, továbbá utalást tett arra, hogy mielőbb bevonná Vietnamot a Digitális Selyemút programba, valamint szélesebb körű együttműködést sürgetett a biztonság, az összeköttetések, a zöld energia és a ritkaföldfémek bányászata és kereskedelme terén is.

Írta a Magyar Hírlap