Az ügyészek a volt albán miniszterelnök, Sali Berisha mentelmi jogának felfüggesztését kérik

MH/MTI
2023. december 12. kedd. 22:17

A magas szintű korrupciós ügyek kivizsgálására 2019-ben létrehozott vádhatóság azért kérte a parlament hozzájárulását Berisha letartóztatásához, mert az egykori kormányfő nem tett eleget kötelezettségének, hogy kéthetente meghallgatásra jelentkezzen az ellene nyomozati eljárást folytató ügyészségen.

Berishát, a jelenleg legnagyobb albán ellenzéki formáció, a Demokratikus Párt 79 éves vezetőjét és vejét, Jamarber Malltezit októberben vádolták meg „magas rangú tisztségviselők korrumpálása” miatt, egy hajdan állami tulajdonban lévő tiranai sportklub privatizációjával kapcsolatos ügyben. A vád szerint apósa kormányfői befolyását használta ki Malltezi a védelmi minisztérium tulajdonában álló ingatlan megszerzéséhez, majd többszintes lakóházakat épített a telken.

A bűnvádi eljárás 2020-ban kezdődött, amikor Taulant Balla jelenlegi belügyminiszter azzal vádolta meg a volt kormányfőt, hogy köze van az FC Partizani telkeinek és más sportlétesítményeinek a privatizálásához.

A volt miniszterelnök és veje visszautasította a vádakat, amelyeket Berisha tisztán politikai indíttatásúnak nevezett, és azzal vádolta meg Edi Rama jelenlegi baloldali kormányfőt, hogy ő áll a vádemelés mögött.

Parlamenti képviselőként a politikus nem zárkózott el mentelmi jogának felfüggesztésétől, ám „alkotmányellenesnek” minősítette az ügyészek arra vonatkozó felszólítását, hogy az ellene zajló eljárás idején ne hagyhassa el az országot, és kéthetente jelentkezzen a vádhatóságnál.

Az elmúlt két év során az amerikai és a brit kormány is megtagadta Berisha és közeli családtagjai számára a belépést országaikba a korrupciós vádak miatt. Az indoklás szerint a volt kormányfő „saját hasznára, valamint politikai szövetségesei és családtagjai gazdagodására használta fel hatalmát”, valamint beavatkozott az igazságszolgáltatás menetébe.

Berisha az albán demokratikus átmenet kezdetétől húsz éven át a helyi belpolitikai élet megkerülhetetlen alakja volt. Az egyébként kardiológus professzor 1992 és 1997 között köztársasági elnök volt, majd 2005-től 2013-ig miniszterelnökként szolgálta országát.

Írta a Magyar Hírlap