Navalnij a saját tárgyalásán sem volt ott, nem tudni, hol lehet

Hétfőn közölték Navalnij ügyvédei, hogy hat napja nem tudják elérni ügyfelüket. A jogászok többször is megpróbáltak bejutni abba a Moszkvától 250 kilométerre található, szigorúan őrzött büntetőtelepre, ahol a súlyos egészségügyi problémákkal küzdő ellenzéki vezetőt feltételezhetően fogva tartják. A szóvivő szerint azt a tájékoztatást kapták, hogy a 47 éves Navalnij nem tartózkodik sem az IK-6, sem az IK-7 elnevezésű büntetőtelepen.

A CNN szerint amikor a keddi tárgyaláson a bíró kérdést tett fel Navalnij hollétére vonatkozóan, átirányították a Szövetségi Büntetés-végrehajtási Szolgálathoz – mondta Ivan Zsdanov, a Navalnij-féle Korrupcióellenes Alapítvány igazgatója.

A Fehér Ház is aggodalmát fejezte ki Navalnij eltűnése miatt. Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője keddi sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy ez az Egyesült Államok beavatkozása a belügyeibe. „Itt egy fogolyról van szó, akit a törvény szerint bűnösnek találtak, és büntetését tölti. Elfogadhatatlannak tartjuk bárki beavatkozását, beleértve az Amerikai Egyesült Államokat is” – mondta.

Írta a Magyar Hírlap