Szergej Lavrov: Az Oroszország elleni villámháború kudarcba fulladt

Szergej Lavrov leszögezte: a tények magukért beszélnek, Oroszország készen áll egy ilyen kihívásra, és továbbra is határozottan meg fogja védeni a saját igazát.

– A rossz dolgok nagy része, ami történik, Washington és egy kis csoport féktelen vágyában gyökerezik, hogy az egész világra ráerőltessék a saját elképzelésüket mindenről – magyarázta a miniszter.

Szerinte nem könnyű, de a Nyugatnak tudomásul kellene vennie, hogy az orosz gazdaság elleni szankciós villámháború teljesen kudarcot vallott. „Azok, akik hibrid háborút indítottak ellenünk… egyre újabb és újabb illegitim eszközöket próbálnak bevetni annak érdekében, hogy kimerítsék Oroszországot, ahogy ők mondják, azt az álmot dédelgetve, hogy országunkat mint önálló geopolitikai nagyságrendet felszámolják” – hangsúlyozta Lavrov.

– Az orosz–kínai átfogó partnerségi és stratégiai együttműködési kapcsolatok történetük legjobb időszakát élik… A Moszkva és Peking közötti külpolitikai összefonódás egyre stabilizálóbb szerepet játszik a nemzetközi színtéren. Nehéz túlbecsülni a gazdag, bizalomteljes párbeszéd szerepét, ami a legmagasabb szinten jellemzi a két ország kapcsolatát. Csak ebben az évben két orosz–kínai csúcstalálkozóra került sor – tette hozzá.

A szenátorok kérdéseire válaszolva a miniszter azt is elmondta, hogy az izraeli hadsereg a Gázai övezetben a földdel teszi egyenlővé a városnegyedeket: „Izrael úgy véli, hogy minden joga megvan ahhoz, hogy a Hamászt minden eszközzel elpusztítsa. Valós időben látjuk, hogy mi az eredménye egy ennek a hozzáállásnak. Már több mint 18 ezer civilt öltek meg, a számuk napról napra nő, kétharmaduk nő és gyermek. A helyzet szörnyű” – fogalmazott.

Lavrov ennek kapcsán világossá tette: Oroszország nem ismerheti el elfogadhatónak Izrael módszereit.

– Kezdettől fogva határozottan elítéltük, többek között az orosz elnök is, a Hamász október 7-i, izraeli civilek elleni, rengeteg áldozatot követelő terrorcselekményét, és sürgősen felszólítottunk az ilyen terrorista tevékenység visszaszorításának szükségességére, ugyanakkor nem fogadhatjuk el azokat a módszereket, amelyeket a Hamász ellen kezdtek alkalmazni, és amelyek miatt valójában a civilek szenvedtek a legtöbbet – zárta szavait a miniszter.

Írta a Magyar Hírlap