Hiába kezelhető, sokan belehalnak

Lezárultak az önkormányzati szűrőprogramok Székesfehérváron, Győrben és Szegeden, ahol az ingyenes vizsgálatok riasztó eredményt mutattak. Ugyanis mint kiderült, a résztvevők csaknem negyven százalékánál magas koleszterinszintet mértek – közölte az ingyenes ujjbegyes elemzések végzését támogató Novartis. Mint a vállalat a Világgazdasággal tudatta, kontinensünkön a lakosság harminchét, míg hazánkban negyvenkilenc százaléka veszti életét szív- és érrendszeri betegségek nyomán. Amúgy a második leggyakoribb halálok az ugyancsak szűréseken beazonosítható de sajnos tünetmentesen kifejlődő tüdőrák.

Mint a cikkben aláhúzzák, a klinikai vizsgálatok és kutatások sokasága igazolja immár, hogy a magas, úgynevezett LDL-koleszterin-szint összefüggésben áll a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásával. Ha sikerül ezt az értéket alacsonyabbra szorítani – pláne és ott is tartani – kisebb lehet a rizikója a bajnak.

Fontos megjegyezni, a magas koleszterinszint nem feltétlenül csak az egészségtelen életmódra vezethető vissza, hiszen számos esetben örökletes betegségről van szó. A vállalat azt is igyekezett feltérképezni, vajon mi lehet az oka annak, hogy az emberek ódzkodnak a szűrővizsgálatoktól. A novemberben végzett lakossági felmérésben leggyakrabban, ötvenöt százalékban megjelölt indok szerint azért marad el az orvos felkeresése, mert ezekre nehéz az állami egészségügyi rendszerben időpontot kapni.

Egyben a cikkben hozzáteszik, korunkban már vérvizsgálatra sincs szükség ahhoz, hogy kiderítsék, az ember cukorbeteg-e, ugyanis a Kick Labs biotechnológiai vállalat modellje kilencven százalékos biztonsággal megmondja, mi a helyzet. Ehhez pedig nem kell mást tenni, csak felmondani a mobilba egy példamondatot, a mesterséges intelligenciával támogatott modell rendezi a többit.

Írta a Magyar Hírlap