Hajnalban tetőzik a Duna

Az árhullám oka, hogy az utóbbi hetekben-napokban rengeteg csapadék esett a vízgyűjtőn, az Alpok környékén 500 méter alatt olvadt is. Az elmúlt három napban az érintett szakaszokon az előre jelzettnél minden nap kicsivel több csapadék esett, aminek köszönhető a mostani állapot .

Siklós Gabriella, az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) szóvivője elmondta, a Duna tetőzése vasárnap hajnalban várható, akkor úgy számolnak, hogy 580 centiméter lesz a vízállás. Hogy mennyire nincs még ok aggodalomra, jól mutatja, hogy az első riasztási fok 620 centiméternél van, és 645 centinél kell lezárni a rakpartot. „Szinte biztosan kijelenthetjük, hogy egyikre sem lesz szükség, de nagyon-nagyon látványos lesz, az biztos” – fogalmazott a szóvivő.

Siklós Gabriella kijelentette, hogy nem kell a mostani árhullám során árvízvédelmi intézkedéseket végrehajtani. Az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője arra a kérdésünkre, kell-e még számítani árhullámra az idén, úgy fogalmazott, mostanra nincsenek törvényszerűségek. Elmondta, ha visszaemlékszünk, korábban volt tavaszi és őszi árvíz, ez mostanra elmúlt. „Most már bármikor bármi lehet – fogalmazott. – Az OVF-nek mindenre is fel kell készülnie, hiszen a jövő nyár minden idők legaszályosabbja is lehet akár, de az sem kizárt, hogy rekordárvíz jön. Mi folyamatosan szélsőségekben gondolkozunk” – fűzte hozzá.

Siklós Gabriella szerint pont ezek miatt a szélsőségek miatt fontos az, hogy folyamatosan készüljön az ember, ilyen például a víz megtartása. Amikor csak lehet, a csapadékot, a kiáradt vizeket kint hagyják a területen, hogy a talajba szivárogjon, ugyanakkor nyilván az árvízvédelmi intézkedéseket, ahol kell, ott azonnal megteszik.

Írta a Magyar Hírlap