Különös története van a Barátok közt ikonikus épületének

Évekig láthattuk a tévében, de mégis kevesen tudjuk, hogy valójában hol is van az a bizonyos Mátyás király téri ház a Barátok köztből. Valójában sehol, ugyanis Budapesten nincs ilyen épület a Mátyás király téren, csak a Kós Károly térnél, a Wekerletelepen.

Habár az RTL sorozatában a vágóképeknél és az intróban megjelenik a ház külső része, a lakások valójában nem ott voltak. Egy stúdióban vették fel az egész sorozatot, csak nagyon kevésszer fordult elő, hogy a Wekerletelepen forgattak volna. Ha elindulnánk megkeresni a Rózsa Bisztrót, inkább ne fáradjunk, mert természetesen az sem létezik a valóságban.

Wekerleteleptől és a főterétől szinte mindenki elámul, és nem csak azért, mert itt látható a Barátok köztből ismert épület. A házak 2011 óta a szintén a telepen található római katolikus templommal együtt műemléki védettség alatt állnak. Budapest mesébe illő helyszínének építését 1908 és 1913 között a magyar népies stílus legeredetibb alkotója, Kós Károly, majd később Tornallyay Zoltán vezette.

Kós Károly a dombon álló teret úgy tervezte meg, hogy a lakótelep életének központi helyszíne legyen, amolyan korabeli közösségi tér. Emiatt mindent pontosan, szinte centiméterről centiméterre és kockáról kockára találtak ki, és nemcsak a lakóháztípusokat, a kapukat és az utcák elhelyezkedését, de azt is, hogy milyen növényekkel ültetik tele a Wekerle központját.

Írta a Magyar Hírlap