Mi is az a ketamin, ami Matthew Perry halálát okozta?

Magyar Tibor
2023. december 17. vasárnap. 6:44

A ketamin (ketamin-hidroklorid, utcai nevén special K, ica, ilonka) egy szintetikus érzéstelenítő szer. A ketamint eredetileg intravénás érzéstelenítésre alkalmazták, toxicitása és mellékhatásai miatt azonban hamar kiszorult az orvosi gyakorlatból.

A ketamint rekreációs célból, például elektronikus zenei események partidrogjaként használják mint hallucinogént, mivel színes álmokat, alkoholhoz hasonló „részeg” állapotot okoz.

A ketamin a hazai jogszabályok alapján a pszichotróp anyagok 2. jegyzékébe tartozik az amfetaminnal és származékaival, a THC-vel és különböző szintetikus kannabinoidokkal együtt.

Rekreációs célból történő alkalmazása sokféle, fogyasztható például szájon át (kapszulaként, tablettaként, oldatként italba töltve), injektálva, szippantással vagy inhalálva is. Megjelenése általában fehér, kristályos por, de előfordulhat folyadékban oldva is.

Szennyeződése nem gyakori, mivel a rekreációs célból történő használók is eredetileg orvosi alkalmazásra szánt készletekből származó anyagot használnak, ezért nem jellemző az illegális laborban történő előállítás.

A ketamin fő hatása az úgynevezett disszociatív érzéstelenítés. Ez azt jelenti, hogy hatása alatt az agykéreg funkcióit elválasztja a többi agyterülettől és a gerincvelőtől, így hallucinációkat, dezorientáltságot és a részegséghez hasonló állapotot okoz.

A ketamin kellemetlen (mellék)hatásai a szájszárazság, a zsibbadásérzet, a pulzus lassulása, a légzési problémák (légzésdepresszió), az eszméletlenség, kóma, akár halál, az agresszivitás, támadó viselkedés, feszültség, a hányinger, hányás, a koordinációs problémák, egyensúlyzavarok.

Magas dózis alkalmazásánál egy úgynevezett K-lyuk élményt él meg a felhasználó, amelyet testből való kilépésként, halálközeli élményként írnak le, gyakran spirituális jelentőséget tulajdonítanak neki.

A ketamin túladagolása görcsöket, mélyülő kómát és görcsös légzésleállás miatti halált okozhat!

A ketamin alkalmazása során a tolerancia kialakulása mérsékelt, a hozzászokást nem okozó szerek csoportjába tartozik. Ennek ellenére az elektronikus zenei események hangulatának fokozása érdekében bizonyos mértékű pszichés függés előfordul, főleg az ezekre az eseményekre jellemző szubkultúrába tartozás élménye miatt.

Hosszú távú alkalmazás esetén súlyos negatív pszichés változások léphetnek fel, gyakoriak a paranoiás téveszmék.

A ketamin túladagolás esetén súlyos állapotban sürgősségi kórházi ellátásra is szükség lehet, mivel a kialakuló görcsök légzésmegállásos halálhoz vezethetnek.

A Perry szervezetében lévő ketamin koncentrációja túlságosan stimulálta a szívverését, miközben csökkentette a légzését, ami valószínűleg eszméletvesztéshez vezetett, mielőtt az arca a forró kádban a víz alá süllyedt – áll a jelentésben.

Írta a Magyar Hírlap