Harcképes lesz 2027-re a Litvániába telepített német dandár

MH/MTI
2023. december 18. hétfő. 19:19
Frissítve: 2023. december 18. 19:32

Teljes mértékben harcképes lesz 2027-re a német hadsereg litván–orosz határra helyezett, 4800 katonából és 200 fős civilből álló dandárja – közölte hétfőn a litván és a német védelmi miniszter, miután aláírták a német csapatok második világháború óta első állandó külföldi küldetéséről szóló megállapodást.

Boris Pistorius német védelmi miniszter az általa történelminek nevezett megállapodást a szövetséges erőknek a hidegháború idején történt nyugat-németországi állomásoztatásához hasonlította.

Miután Oroszország 2022 februárjában megtámadta Ukrajnát, a NATO ígéretet tett arra, hogy megerősíti jelenlétét a szövetség keleti határán. Németország a vezetője a NATO mintegy ezer katonából álló litvániai többnemzetiségű harccsoportjának, amelyet majd beolvasztanak a határra telepített ötezer fős dandárba.

„Nemcsak a jó forgatókönyvekkel kell számolnunk, hanem a legrosszabb forgatókönyvekkel is. Tehát készen kell állnunk. Oroszország továbbra is a legfőbb fenyegetés számunkra és a NATO számára egyaránt” – mondta Arvydas Anusauskas litván védelmi miniszter.

Németország júniusban, a vilniusi NATO-csúcstalálkozót megelőzően ígéretet tett egy dandárméretű katonai egység Litvániába telepítésére, de csak most kötelezte el magát az ütemterv mellett. A német katonák többsége 2025–26-ban érkezik Litvániába.

A 2,7 milliós Litvánia mintegy 8000 hivatásos és sorkatonából álló szárazföldi hadsereggel rendelkezik.

Írta a Magyar Hírlap