Így lehet eltávolítani a viaszfoltot a ruhákból

Az első és legfontosabb: ne pánikoljunk! Hagyjuk, hogy a viasz megszilárduljon. A folyékony viasz dörzsölésével és maszatolásával csak fokozzuk a bajt. Ha szeretnénk a folyamatot felgyorsítani, tegyünk rá jégkockát, vagy dobjuk a textilt a fagyasztóba.

1. Kaparjuk le

Próbáljunk meg óvatosan, a lehető legtöbb viaszt lekaparni a felületről egy tompa, evőeszköz-készletből származó késsel vagy egy kiskanállal. Olyan eszközt semmiképp ne használjunk, ami megsértheti a szálakat. A ruha ezután még foltos marad – de semmi gond, jöhet a következő fázis!

2. Vasaljunk rá

Vegyük elő a vasalót és a vasalódeszkát. Terítsük le egy törülközővel, tegyünk rá egy sütőpapírt és rétegezzünk rá egy pár vastagabb papírtörlőt. Tegyük rá a foltos textilünket, és majd jöhet ismét egy papírtörlős réteg, és még egy sütőpapír. Kapcsoljuk be a vasalót, állítsuk a legalacsonyabb fokozatra, és vasaljunk rá a foltra. Pár másodperc elteltével emeljük fel a vasat, és kukkantsunk be a sütőpapír alá.

Ha foltot látunk a papírtörlőnkön, az jó hír, ez mutatja, hogy a viasz elkezdett kiolvadni a szövetszálak közül. A következő lépés az, hogy picit odébbmozgatjuk a papírtörlőt úgy, hogy a viaszfolton már egy tiszta része legyen, majd hajtsuk rá a sütőpapírt, és vasaljunk rá újra. Ezt addig ismételjük, amíg a papírtörlőn, a rávasalás után nem látunk viaszfoltot: ez ugyanis azt jelenti, hogy az utolsó cseppig kiolvadt, és a papírrétegek mind felszívták.

3. Jöhet a mosás

A viasz zsíros anyag, tehát foltot hagy maga után, így, mielőtt kimosnánk a viasztól megszabadított ruhát, némi előkezelés nem árthat. Nem kell valami méregdrága csodaszerre gondolni: némi mosgatószer is megteszi! Ha színes viasz csöpögött a textilre, egy kis extra folteltávolítót még dörzsölhetünk rá – és már mehet is mosás az etikett szerint megengedett legmagasabb hőmérsékelten!

4. Nincs vasaló? Nincs gond! 3 extra tipp

  • Áztassuk forró, szódabikarbónás vízbe: forraljunk vizet 5-8 literes fazékban, adjunk hozzá 5-6 teáskanál szódabikarbónát, és áztassuk be 1-2 percre az anyagot. A folyamatot ismételjük, míg a folt teljesen el nem tűnik.
  • Hajszárítózzuk: állítsuk a lehető legmagasabb hőmérsékletre, hogy a forró levegő felolvassza a viaszt, tegyünk a folt alá/mögé papírtörlőt, és járjunk el úgy, mint a vasalás esetében!
  • Még több zsír: ha a viaszfolt kisebb, öntsünk rá egy kevés olajat, és próbáljuk meg óvatosan lehúzni a viaszt a textilről!

Írta a Magyar Hírlap