Küldjön fotót a döglött vadról

LMA
2023. december 19. kedd. 14:48
Frissítve: 2023. december 19. 14:55

Kissé bizarr, mégis hasznos programot indított a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület. A TOTEM nevű okostelefonos alkalmazás segítségével ugyanis mind a szakmai szervezetek, mind a lakosság könnyen tud bejelentést tenni az elhullott, vadon élő állatok maradványairól. A cél, hogy a fajmegőrzési programok a korábbinál is hatékonyabbak legyenek.

Használj a tudománynak, fotózz elhullott állatokat! – pár szóban talán így lehetne a legtömörebben összefoglalni a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) adatgyűjtő programjának legújabb, a TOTEM nevű okostelefonos alkalmazásnak a lényegét. Persze a tetemek megörökítése nem öncélú dolog, hanem a tudomány érdekében történik.

Az alkalmazás célja egy olyan adatbázis kiépítése, amely egy helyen gyűjti a régióban előforduló, vadon élő kétéltűek, hüllők, madarak és emlősök szomorú végének főbb okait (mérgezés, áramütés, elütés, ablaknak ütközés, lelövés vagy bármi más), ezzel segítve a veszélyeztetett fajok megőrzését szolgáló intézkedéseket.

A terepi adatrögzítés és -beküldés – kissé bizarr hasonlattal kifejezve – olyan, mint egy tájfotózás. Az ember – ha nem bírja a látványt vagy a szagokat, félig behunyt szemmel és eltömött orral – kattint párat, majd a fényrajzot belinkeli a TOTEM adatbázisba az MME által kidolgozott, Turdus nevű mobiltelefonos app segítségével. A szóban forgó szoftver egyaránt elérhető Android és iOS rendszert használó telefonokon és tableteken.

Az MME az elhullott állatokról történő adatszolgáltatás mellett decemberben folytatja a tavaly útjára bocsátott Téli madárlest, a Tavaszi természetlest és a lakosság kedvenc madarait leltárba vevő Fecskelest és Gólyalest is.

Írta a Magyar Hírlap