Kutyafelügyelők járják januártól Bécset

Új szolgáltatással bővül Bécs kelléktára: januártól kutyafelügyelők, a Wiener Hunde-Team járja majd Bécs közterületeit, hogy elősegítsék az ebtartók és kívülállók békés egymás mellett élését – jelentette az Osztrák Közszolgálati Rádió (ORF) magyar nyelvű adása kedden. Mint a műsorban elhangzott, a fővárosban 2022-ben csaknem ötvenhétezer eb élt, ami azt jelenti, hogy minden 35. lakosra jutott egy ilyen házikedvenc.

Noha Bécsben, sőt egész Ausztriában eléggé pontosan körülírták az állattartás szabályait, időnként így is előfordulnak konfliktusok. Utóbbiaknak szeretné most elejét venni a főváros vezetése, hiszen a remények szerint a felügyelők összekötő kapocsként funkcionálnak majd a város és a lakók között.

A Wiener Hunde-Team tagjai egész évben úton lesznek a közterületeken, ahol például ellenőrzik a sétáltatás szabályait vagy a tisztasági előírások betartását. Ezen kívül információs kampányokat is tartanak a nagyvárosi állattartásról a parkokban, futtatókban és a kutyások által kedvelt helyeken. A kollektíva egyelőre húsz emberből áll, akik a civil öltözetben és egyenruhában is felléphetnek.

Egyebek mellett elkérhetik a gazda személyi igazolványát és szabálysértés esetén figyelmeztethetnek, helyszíni bírságot szabhatnak ki, vagy akár feljelentést is tehetnek. Utóbbi oka lehet sok más mellett a szájkosár és/vagy a póráz hiánya, az elmaradt ebadó vagy a regisztráció nemléte, pontatlansága.

Írta a Magyar Hírlap