Németország és Georgia migrációs megállapodást írt alá

MH/MTI
2023. december 19. kedd. 12:58

Az egyezmény egyebek között előirányoz információs kampányokat, amelyek arra hívják fel a figyelmet, hogy „a georgiai állampolgároknak csekély az esélyük arra, hogy Németországban a menedékkérelmüket pozitívan bírálják el”. Megállapodtak továbbá olyan intézkedésekről is, amelyekkel a hazájukba visszatérő migránsok társadalmi visszailleszkedését segítenék.

A kitoloncolásokért felelős német hatóságok tájékoztatása szerint Georgiával már jelenleg is „viszonylag hatékony” az együttműködés a kiutasított állampolgárok visszavétele terén. November közepén a német szövetségi parlament alsóháza (Bundestag) biztonságos származási országnak minősítette Georgiát, amit a múlt héten a felsőház (Bundesrat) is megerősített. Ez azt jelenti, hogy az érintettek ugyan panaszt tehetnek a kiutasítási végzés ellen, de a bírósági eljárás befejeződése után kötelesek távozni Németországból. Az utóbbi három évben a georgiai kérelmezők kevesebb mint egy százalékának biztosítottak a német hatóságok oltalmazotti státuszt.

Január eleje és november vége között a német belügyminisztérium adatai szerint 9 ezer georgiai állampolgár nyújtott be menedékkérelmet Németországban.

A tbiliszi kormány kifejezetten nem tartja kívánatosnak a georgiai munkaerő Németországba áramlását. A kedden aláírt megállapodás értelmében csak a szezonális munkavállalók számára vezetnének be könnyített eljárásokat, illetve bővítenék a diákok és kutatók számára ajánlott csereprogramokat.

Németországban az idei év első tizenegy hónapjában több mint 304 ezer ember nyújtott be menedékkérelmet, nagyjából 60 százalékkal többen, mint a tavalyi év azonos időszakában. Ezzel együtt az országban tartózkodik egymillió ukrajnai menekült is, akik mentesülnek a menedékkérelem benyújtásának kötelezettsége alól. A német belügyminisztérium mindezek miatt azon fáradozik, hogy csökkentse az illegálisan beutazók számát, és minél több hivatalosan kiutasított személy ténylegesen elhagyja az országot. Ezeknek a céloknak a teljesítése érdekében ideiglenes jelleggel visszaállították a határellenőrzést a cseh, a lengyel és a svájci határon.

Írta a Magyar Hírlap