Rekordalacsony Joe Biden támogatottsága

Az elnök teljesítményével elégedetlen amerikaiak aránya eközben több mint kétszeresére, 61 százalékra nőtt 2021 januári hivatalba lépése óta.

A legfrissebb közvélemény-kutatási eredmények egy olyan időszakban születtek, amikor Biden a 2024-es újraválasztásáért folytatott küzdelemben jelentősen lemaradt Donald Trump volt elnök mögött, mivel a választók egyre inkább aggódnak az infláció és az illegális bevándorlási politika miatt.

Az amerikai felnőttek mindössze 26 százaléka helyesli Biden bevándorlási politikáját, míg 28 százalékuk szerint megfelelő munkát végez az infláció kezelésében. A saját pénzügyeinek állapotáról kérdezve a megkérdezettek 44 százaléka mondta azt, hogy gondokkal küzd, ami kétszerese annak az aránynak, amelyet Trump elnöksége idején mértek. Mindössze 12 százalék mondta azt, hogy pénzügyi helyzete javul.

Kamala Harris alelnöknek hasonlóan alacsony, 35 százalékos a támogatottsága, míg az amerikai kongresszusé mindössze 17 százalék, ami az egy évvel ezelőtti 26 százalékhoz képest jelentős csökkenést jelent – derült ki a felmérésből.

A felmérés szerint csak minden ötödik amerikai gondolja úgy, hogy az ország jó irányba halad, szemben a 69 százalékkal, akik szerint rossz úton van. Az elmúlt egy évben nyolc százalékponttal csökkent azoknak a válaszadóknak az aránya, akik szerint az ország jó irányba halad.

Írta a Magyar Hírlap