Aresztovics: Ukrajna halott, Kijev nem talál embereket, akik harcolnának érte

A volt tisztviselő Julija Latinyina újságírónak nyilatkozva „halottnak” nyilvánította a nacionalista ukrán projektet, kijelentve, hogy Kijev nem talál olyan embereket, akik hajlandóak lennének harcolni érte. Azt állította, hogy a fronton lévő katonák 30-70 százaléka nem hajlandó harcba vonulni, és dezertálási lehetőséget keres. Aresztovics szerint a hadmegtagadók „ítéletet mondtak erre a rendszerre, megpecsételték a végét”.

Zelenszkij kijelentése, miszerint az ukrán katonai vezetés akár 500 ezer embert is mozgósítani akar a háborús erőfeszítésekhez, Aresztovics szerint a parancsnokok egyfajta „trollkodásának” tűnik. A cél teljesen irreális – állította.

Mivel Kijev fokozza a nyomást a behívókra, azok hamarosan nem menekülnek tovább a behívók elől, hanem lőni kezdenek rájuk – jósolta az ex-tisztviselő.

Az ukránon kívüli kultúrájú emberek, legyenek oroszok vagy más kultúrájúak, nem akarnak egy monoetnikus Ukrajnáért harcolni, mert Kijev diszkriminálja őket – jegyezte meg a kommentátor. Ugyanez igaz azokra az emberekre is, akik orosz ellenőrzés alatt álló területeken élnek, amelyeket Kijev erőszakkal akar visszavenni.

„Ukrajna semmit sem tud ajánlani a Donbassz és a Krím lakóinak, kivéve egy másodrangú állampolgári státuszt” – mondta.

Eközben a monoetnikus projektet támogató ukránoknak más problémáik is lehetnek a kormánnyal, legyen szó akár az igazságtalan gazdasági rendszer vagy a politikai szabadságjogok hiánya miatti haragról.

„A tiltások országában élünk, egy olyan országban, ahol a szabadságjogokat elnyomják… ahol elkapnak és a hadseregbe kényszerítenek. Ki akarna egy ilyen országért harcolni?” – kérdezte Aresztovics.

Azt állította, hogy Ukrajnának csak akkor lehet jövője, ha demokratikus összetételének megfelelően gyökeresen újrakovácsolja magát multietnikus és multikulturális nemzetként, és a nemzeti érdekeket helyezi előtérbe. Egy ilyen Ukrajna meggyőzhetné az embereket, hogy éljenek és haljanak érte, ahelyett, hogy menekülési lehetőségeket keresnének.

Egy ilyen Ukrajna meg tudna egyezni Oroszországgal és a Nyugattal egy életképes európai biztonsági architektúráról is, megszüntetve ezzel a jelenlegi konfliktus okát – érvelt.

Írta a Magyar Hírlap