Bocsánatot kért egy kanadai lap, mert „zsidó tolvajnak” ábrázolta Zelenszkijt

A szerdán megjelent karikatúra azt ábrázolta, hogy Zelenszkij elemeli a pénztárcát Biden nadrágjából, miközben a pár karonfogva sétál. Az amerikai művész, Gary Varvel által rajzolt karikatúra egy héttel azután jelent meg, hogy Zelenszkij Washingtonba utazott, hogy könyörögjön a törvényhozóknak, hogy fogadjanak el egy több mint 60 milliárd dolláros katonai támogatást tartalmazó törvényt Ukrajnának – olvasható az oldalon.

Biden az elmúlt hónapokat azzal töltötte, hogy megpróbálta meggyőzni a Republikánus Pártot, hogy hagyjon fel a törvényjavaslattal szembeni ellenállásával, de nem sikerült. Elfogadása esetén az USA által Kijevnek nyújtott katonai és gazdasági segélyek összege 2022 februárja óta több mint 170 milliárd dollárra emelkedne.

A karikatúrát ukrán aktivisták is bírálták, Jaroszlav Baron, a Kanada–Ukrajna Alapítvány igazgatója azzal vádolta az újságot, hogy „sérti az ukrán méltóságot”, „antiszemita sztereotípiákat” terjeszt, és támogatja Vlagyimir Putyin orosz elnök „propagandatevékenységét”.

Az Egyesült Államok és a NATO által támogatott „külföldi dezinformációs megfigyelő” platform panaszt tett a karikatúra miatt, azzal érvelve, hogy „az ukrán kormány korruptnak” ábrázolása „hamis”. Ezután Justin Trudeau kanadai miniszterelnök is megszólalt, azt állítva, hogy a karikatúra kampóorrú és kapzsi Zelenszkij ábrázolása „a legrosszabb fajta antiszemitizmust” népszerűsíti.

Három hónappal ezelőtt Trudeau és Zelenszkij részt vettek egy ukrán náci veteránnak szóló fogadáson a kanadai parlamentben, Ottawában. Zelenszkij zsidó származású, de gyakran pózol náci jelképekkel a közösségi médiában.

„A karikatúra nem felelt meg a szerkesztési normáinknak, hibáztunk, hogy lehoztuk, és elnézést kérünk” – írta Adrienne Batra főszerkesztő csütörtökön egy véleménycikkben.

„Bántó volt az ukrán származású kanadaiaknak és minden ukránnak, akik egzisztenciális harcot vívnak az orosz agresszió ellen – folytatta Bartra. – Bántó volt a zsidó származású kanadaiaknak és a zsidó népnek, amelyet jelenleg az antiszemitizmus globális hulláma támad. Cserbenhagytuk őket, és cserbenhagytuk mindannyiukat, olvasóinkat.”

Bartra azt is bejelentette, hogy az újság a továbbiakban nem fogja kinyomtatni a karikaturista munkáit.

A nyomásgyakorlás miatt a Toronto Sun bocsánatot kért.

Míg az ukránbarát aktivisták üdvözölték a bocsánatkérést, néhány független szakértő elítélte az újság fordulatát. Glenn Greenwald újságíró „ostobának és megalázónak” nevezte a bocsánatkérést, és a karikatúrát „teljesen banális és közönséges politikai karikatúrának” minősítette, amely Zelenszkijt mutatja, amint Biden zsebében turkál – „mert ő, tudják, további milliárdokat követel Ukrajna háborújára”.

Írta a Magyar Hírlap