Kötelesség-e a csalást támogatni?

2023. december 23. szombat. 16:2

Gurmai Zita, az MSZP rózsaszín párduca, egy riporteri kérdés elől italboltba menekülő futóbajnoka most, mentelmi jogának felfüggesztésével rosszabbul is járhat. Polt Péter legfőbb ügyész – a csoportosan elkövetett, hivatalos személy elleni erőszak bűntette miatt a Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség előtt folyamatban lévő nyomozás eredményeként – indítványt tett az Országgyűlés elnökénél Gurmai Zita országgyűlési képviselő, illetve az Európai Parlament elnökénél Donáth Anna európai parlamenti képviselő mentelmi jogának felfüggesztésére.

A legfőbb ügyész szerint az ellenzéki politikus akkor követte el ezt a cselekményt, amikor 2022. február 21-én Iványi Gábor szervezeteinek VIII. kerületi székházában voltak, ahová éppen kivonultak a NAV nyomozói, akik különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette miatt nyomoztak. A nyomozók tájékoztatták az Oltalom Egyesület vezetőjét, Iványi Gábort, hogy a nyomozás alatt csak ő és jogi képviselője lehet jelen. Iványi viszont ennek ellenére a sajtó képviselőivel és több más országgyűlési képviselő között ott megjelent Gurmai Zitával együtt kívánt bemenni a helyszínre. Az ügyészség szerint az MSZP-s országgyűlési képviselő a helyszínt biztosító pénzügyőröket jogszerű eljárásukban erőszakkal akadályozta. Gurmai szerint neki kötelessége volt Iványit támogatni. Furcsa ízlése van.

Iványi Gábor a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség (MET) és az Oltalom Karitatív Egyesület képviseletében jogtalan, egyszersmind fékevesztett anyagi követelőzésében a következőket üzente a nagyvilágnak: „Ki fogom tolni az utcára a végtag nélküli hajléktalanokat.” Magatehetetlen, kiszolgáltatott emberek sanyargatásával akarja aljas módon kicsikarni az államtól azt a pénzt, ami neki egyszerűen nem jár. Undorító.

Ha igazuk volna, akkor persze jogos lenne a dolog. De itt nem az igazságkeresés a fontos. A Kúria, az Alkotmánybíróság már nem foglalkozik az üggyel, jogi akadályokba ütközik. Ezen intézményeknél magasabb jogi fórum pedig nincs. Csak a politika a terepe. Iványi most a szegények és rászorultak kiszolgáltatott helyzetével visszaélve nyilvánosságot toboroz az ügynek, hogy a jövő évi választáson újraválasszák azokat az embereket – például Gurmait, Donáthot –, akik a hazug módon tálalt ügyét képesek támogatni.

Visszataszító és aljas dolog a rászorulókra és a kiszolgáltatott emberekre hivatkozva nem teljesíteni a kötelezettséget. Márpedig itt ez a helyzet. Fülöp Attila belügyi államtitkár aláhúzta, a teljesen valótlan állításokkal szemben ugyanis a MET és az Oltalom Karitatív Egyesülettel kapcsolatban a következők a tények: „Nem 20 ezer, hanem összesen ezer férőhelyen nyújt szociális szolgáltatásokat a két szervezet; az általuk ellátott feladatokat állami támogatással teszik, összesen 8,6 milliárd forintot kaptak 2010 óta; Budapesten a hajléktalan-ellátás férőhelyeinek mindössze öt százalékát tartják fenn; országosan összesen 240 szervezet vesz részt a hajléktalan-ellátásban, ebből a MET-en és az Oltalom Karitatív Egyesületen kívül 28 szervezet kap civil szervezeteknek járó normatív finanszírozást. Az ő esetükben – a MET-tel és az Oltalom Karitatív Egyesülettel ellentétben – adótartozásról nem tudunk, feladatukat stabilan ellátják; ha a MET úgy dönt, hogy megszünteti a szolgáltatásait, akkor az állam és az önkormányzatok felelősségüknél fogva ellátják a rászorultakat.”

Iványi Gábor, akinek szakállánál a jelek szerint csak a jellemtelensége nagyobb, sosem volt igazából jó ember. A külvilág már akkor levonta a megfelelő következtetést, amikor a rendszerváltozás időszakában a nemzetáruló SZDSZ színeiben országgyűlési képviselőséget vállalt. Előtte a civil életében sem volt – hogy is mondjam – jó ember. 1974-ben a Magyarországi Szabadegyházak Lelkészképző Intézetéből – (egyház)politikai okokból – fegyelmi eljárás útján kizárták. Egy évre rá, 1975-ben eltávolították a Metodista Egyházból. 1977-ben egyesületi joggal való visszaélés címén felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték. Sőt az is az arcára fért, hogy Soros Györgyöt, Izrael ellenségét, a terrorszervezetek támogatóját béke Nobel-díjra ajánlotta. Iványi Gábor még a végtag nélküli, kiszolgáltatott embereket is képes lenne felhasználni üzleti, politikai céljai érvényesítésére.

És a futóbajnok Gurmai egy ilyen ember érdekében akadályozta a NAV nyomozóinak munkáját.

Remélhetőleg Polt Péter intézkedéseinek lesznek megfelelő következményei.

A szerző szerkesztő

Írta a Magyar Hírlap