Karácsonyi szentmisék a terror árnyékában

„Az ünnepi előkészületek során a rendőrök úgymond a feje tetejére állították a székesegyházat, hogy ott misét tudjanak tartani” – mondta a karácsonyi mise kezdetén a hívők előtt a bíboros.

Objektum doboz

A kölni dóm továbbra is a rendőri figyelmet élvez

A terrorizmusról szóló jelentések nyomán a rendőrség december 23. óta fokozta a biztonsági óvintézkedéseket a székesegyháznál. Vasárnap este bombakereső kutyákkal kutatták át a székesegyházat, a nyomozásba pedig a politikai indíttatású bűncselekményekre szakosodott állambiztonsági szolgálat is bekapcsolódott.

Köszönöm, hogy itt voltatok. Köszönöm a szolgálatotokat. Köszönöm mindazoknak is, akik a napokban a háttérben dolgoztak, hogy ma itt mindannyian biztonságban együtt lehessünk – mondott köszönetet a rendőri erőknek a főpap.

A bíboros egyben köszönetét fejezte ki a szentmisén résztvevőknek is, amiért „nem hagyták magukat megfélemlíteni, hanem bátran eljöttek” a székesegyházba.

Karácsonykor azt ünnepeljük, hogy Isten elküldte Fiát a világba, hogy legyőzzön minden gyűlöletet és terrort. A terror és a háború ugyanis nem Isten útja, hanem a szeretet, a megbékélés, a megbocsátás és az egység – mondta a bíboros. A híveket a karácsonyi időszakban továbbra is ellenőrizni fogják a templomba való belépés előtt.

Eközben Ausztriában és Madridban is voltak terrorfigyelmeztetések. Bécsben, ahol a Szent István-székesegyház volt lehetséges célpont, a rendőrség médiajelentések szerint négy embert tartóztatott le.

A Bild információi szerint a különleges rendőri egységek a Saar-vidéken letartóztattak terrorgyanús személyeket. A tádzsikok feltehetően az Iszlám Állam afganisztáni szárnyához tartoznak.

Írta a Magyar Hírlap