Nem kell tovább boxert viselniük az ukrán női katonáknak

A védelmi minisztérium közleménye szerint hamarosan a katonanők igényeihez alkalmazkodva fognak bevezetni új egyenruhákat.

A becslések szerint Ukrajnában mintegy 42 000 női katona szolgál, de eddig nem rendelkeztek saját egyenruhával, és a férfiakra tervezett ruhákat kellett viselniük.

Hanna Maljar, a védelmiminiszter-helyettes elmondása szerint az idén jóváhagyott döntés egyike a világon kevés olyan intézkedésnek, amelyek a női katonák egyenruháját szem előtt tartják. Az Egyesült Államokban például csak 2020 óta figyelnek erre a hadsereg honlapja szerint.

A cikkben megszólaló nők elmondása szerint a férfiaknak készült katonai egyenruha viselése kényelmetlen, olyan, mintha egy férfi melltartót viselne. Próbáltak alkalmazkodni tűkkel, pántokkal és átalakítással, de a végeredmény nem mindig volt kielégítő.

Az ukrán katonanők számára elsősorban a menstruáció miatt a boxeralsó kiosztása is fájó pont volt.

„Már elnézést, de hogyan ragasszak bármit a férfi boxeralsóra? Vagy hogyan kezeljem a helyzetet? Ezek teljesen természetes dolgok, amikre nem figyelnek oda” – tette hozzá a miniszter-helyettes.

Írta a Magyar Hírlap