Az indiai külügyminiszter a Vörös térről jelentkezett

Az indiai külügyminisztérium közleménye szerint a diplomata a két ország között folyamatban lévő, magas szintű kapcsolatok részeként tartózkodik Oroszországban.

Az X-en (korábban Twitter) hétfőn Jaishankar elmondta, hogy „nyílt és előremutató interakciót” folytatott az orosz stratégiai közösség tagjaival, ahol „az egyensúly helyreállításának és a multipolaritás kialakulásának fontosságáról” beszélt.

„Véleményt cseréltünk arról, hogyan fognak fejlődni az indiai–orosz kapcsolatok ebben a keretben. Megvitattuk továbbá az összekapcsolhatóságot, a multilateralizmust, a nagyhatalmi versenyt és a regionális konfliktusokat” – jegyezte meg a diplomata.

„A geopolitika és a stratégiai konvergencia mindig pozitív pályán fogja tartani az India–Oroszország-kapcsolatokat.”

Jaishankar egy fényképet is megosztott magáról a Kremllel a háttérben, valamint egy 1962. augusztus 18-án keltezett, a Vörös térre szóló szovjet korabeli belépőjegy képét, amelyen az ő vezetékneve szerepel. Ezen a napon tartották a Szputnyik–3 és a Szputnyik–4 űrhajósai, Andrijan Nyikolajev és Pavel Popovics tiszteletére rendezett ünnepséget.

Objektum doboz

Jaishankar feltehetően 1962-ben, kisfiúként látogatott el Moszkvába édesapjával, a neves stratégiai elemzővel, K. Subrahmanyammal együtt, aki akkoriban a védelmi minisztériumban szolgált – jegyezte meg a The Hindu című újság. A miniszter 1979 és 1981 között harmadik titkárként és második titkárként szolgált a Szovjetunióban működő indiai misszióban, és kétéves moszkvai tartózkodása alatt megtanult oroszul.

Az indiai külügyminiszter szerdán találkozik orosz kollégájával, Szergej Lavrovval, hogy kétoldalú, többoldalú és nemzetközi kérdésekről tárgyaljon. Gyenyisz Manturov miniszterelnök-helyettessel, ipari és kereskedelmi miniszterrel a két nemzet közötti gazdasági kötelezettségvállalásról is tárgyalni fog. A hivatalos megbeszéléseket az indiai diaszpórával való találkozó, valamint a moszkvai és szentpétervári kulturális és oktatási intézményekben tett látogatások követik, hogy előmozdítsák az emberek közötti és kulturális kapcsolatokat.

Jaishankar moszkvai látogatása egy olyan időszakban történik, amikor a két ország közötti gazdasági kapcsolatok rekordmagasságot értek el az Oroszország elleni nyugati szankciókkal szemben. A kétoldalú kereskedelem idén megduplázódott, és a hivatalos adatok szerint 2023 első kilenc hónapjában elérte az 50 milliárd dollárt. Ez főként annak köszönhető, hogy Újdelhi megnövekedett orosz olaj-, szén- és egyéb stratégiai áruk, köztük védelmi beszerzések importját bonyolítja.

Az olyan kérdések, mint a kereskedelmi forgalom diverzifikálása és a tranzakciók nemzeti valutában történő elszámolása továbbra is kiemelt helyen szerepelnek a kétoldalú napirenden. Moszkva több mint 40 milliárd dolláros többletet halmozott fel az indiai bankoknál vezetett, speciális vostroszámlákon, amelyeket a nemzeti valutában tartanak a fizetési elszámolási problémák miatt, miután Oroszországot elvágták a leggyakrabban használt nemzetközi fizetési rendszerből, a SWIFT-től. Moszkva több alkalommal is „extra erőfeszítéseket” kért az indiai féltől, főként a pénzügyi intézményektől, hogy a növekvő kereskedelmi volumenre való tekintettel nagyobb mértékben alkalmazzák a rúpia–rubel fizetési mechanizmust.

Moszkvában Jaishankar és orosz vezető tisztviselők várhatóan a két ország közötti tengeri összeköttetés megerősítéséről is tárgyalnak majd. Ez magában foglalja a két kereskedelmi folyosó, a 7200 kilométer hosszú nemzetközi észak–déli közlekedési folyosót, amely a két országot a Kaszpi-tengeren és Iránon keresztül köti össze, valamint a Vlagyivosztok–Csennai-útvonal, amely szén, kőolaj, cseppfolyósított földgáz, műtrágya, konténerek és más típusú rakományok szállítására használható.

Írta a Magyar Hírlap