Öt év után nevetve ébredt fel a kómából egy édesanya

Ez egy igazi csoda, ami egy jó viccel kezdődött.

Objektum doboz

A michigani Nilesban élő Jennifer Flewellen 2017. szeptember 25-én, nem sokkal azután, hogy három fiát kitette az iskolánál, egy póznának csapódott, melynek következtében kómába került. Aztán egy nap, amikor édesanyja, Peggy Means mondott neki egy viccet, megtörtént a lehetetlen: a 41 éves Jennifer felnevetett.

„Amikor felébredt, először megijedtem, mert nevetett, pedig még soha nem csinált ilyet. Az az ajtó, ami zárva volt, ami távol tartott minket egymástól, kinyílt” – mesélt Peggy a People magazinnak a sokkoló és egyben örömteli pillanatról.

A 2022 augusztusában történt áttörés azonban csak az első lépés volt egy hosszú küzdelemben Flewellen számára, aki a mai napig is keményen dolgozik azon, hogy visszanyerje a beszédét és a mozgékonyságát.

Bár Jennifer felébredt, de visszatérése fokozatos volt. Sokáig nem tudott beszélni és csak bólogatott. Eleinte sokat aludt, de aztán ahogy teltek a hónapok, egyre erősebb lett, és egyre éberebb volt.

Objektum doboz

Jennifer számára az egyik legnehezebb mégis a tény feldolgozása volt, hogy elvesztett öt évet az életéből. Amikor elmondta neki legkisebb fia, aki 11 éves volt csupán a baleset idején, hogy már gimis, testvérei pedig már le is érettségiztek, az összetörte a kómából ébredő édesanya szívét.

Így most Jennifer számára az a legfontosabb, hogy minél több időt töltsön a gyermekeivel. Az utóbbi egy évben óriási fejlődésen ment át az édesanya, aki bár még csak néhány szót tud összefűzni, és nagyrészt igennel és nemmel válaszol a kérdésekre, de a kerekesszékben már majdnem egyenesen tud ülni, és októberben ott lehetett legkisebb fia focimeccsén a lelátó mellett.

Bár Jennifernek továbbra is szinte mindenben segítségre van szüksége, az orvosok szerint így is csoda, ami történt, hiszen a kómából felébredők alig egy–három százaléka tud csupán fejlődni.

A család legnagyobb álma és kitűzött célja, hogy Jennifer ismét lábra álljon és egyedül tudjon enni. Amikor megkérdezik tőle, hogy készen áll-e arra, hogy meghódítsa az egész világot, Jennifer azt válaszolja: „Az vagyok.”

Írta a Magyar Hírlap