Az orosz légierő újabb katonai műholdat állított pályára + VIDEÓ

„December 27-én 10:03 órakor az orosz légierő űrerőinek harci legénysége az Orosz Védelmi Minisztérium számára egy Szojuz–2.1b rakétával űreszközt indítottak az Orosz Védelmi Minisztérium Arhangelszki területen (Pleszeck) található állami tesztelő kozmodromjáról” – áll a védelmi minisztérium közleményében.

Objektum doboz

A felbocsátás és a rakéta útja a tervezett pályára zökkenőmentesen zajlott le – jelentették a katonai tisztviselők, hozzátéve, hogy az egész folyamatot egy automatizált földi irányító komplexum felügyelte.

„Stabil telemetriai kapcsolatot hoztak létre és tartanak fenn az űreszközzel” – közölte a minisztérium, megjegyezve, hogy a fedélzeti rendszerek normálisan működtek.

A múlt hónap végén a minisztérium közölte, hogy hasonló indítást hajtottak végre, szintén egy Szojuz–2.1b rakétával, amelyet ugyanarról a helyről indítottak. Október végén egy hasonló rakéta több más katonai eszközt is pályára juttatott.

A felbocsátott eszközök pontos számát, célját vagy képességeit egyik indítással kapcsolatban sem hozták nyilvánosságra.

Az orosz űrügynökség, a Roszkoszmosz szerint 2006. december 27. és 2023. november 25. között összesen 67 Szojuz–2.1b rakétaindítást hajtottak végre, és ebben az időszakban mintegy 577 eszközt juttattak pályára vagy tovább, az űrbe.

Írta a Magyar Hírlap