Több utas is töltött pisztollyal próbált felszállni az ünnepi repülőjáratokra Amerikában

Múlt pénteken a pennsylvaniai Harrisburg Nemzetközi Repülőtéren egy floridai férfi csomagjában bukkantak a reptéri dolgozók egy 9 mm-es pisztolyra, benne hét tölténnyel. „Az utas azt állította, hogy elfelejtette, hogy nála van a töltött fegyvere” – írta közleményében a repterek biztonságáért felelős hatóság.

Szenteste egy marylandi nőt állítottak félre a washingtoni Ronald Reagan repülőtéren, mert a kézipoggyászában ugyancsak egy 9 mm-es lőfegyvert fedeztek fel, hat tölténnyel. A rózsaszín pisztoly a harminckilencedik, amit idén megtaláltak ezen a repülőtéren. Ez a mennyiség új rekord: az előző csúcs 2021-ben volt, akkor harminc pisztolyt találtak az utasoknál. A nőtől elkobozták a pisztolyt és eljárást indítottak ellene, 15 ezer dolláros büntetésre számíthat.

Karácsony napján a pittsburghi reptéren szűrtek ki egy 9 mm-est egy férfi poggyászában, hat tölténnyel töltve. Ott ez volt a negyvennegyedik megtalált fegyver ebben az évben.

A Közlekedésbiztonsági Hatóság reptéri biztonságért felelős igazgatója, Karen Keys-Turner közölte:

Egyáltalán nem bocsátható meg, ha valaki lőfegyvert visz egy biztonsági ellenőrzőpontra. A felelős fegyvertartók nem teszik ezt, mert tudják, hogyan kell megfelelően becsomagolni egy lőfegyvert a repüléshez – írta közleményében az igazgató, hozzátéve, hogy a pittsburghi reptéren lebukott férfi felelőtlen módon felesleges kockázatot teremtett a reptéren, amiért sok ezer dolláros büntetésre számíthat.

A hatóság szerint egyre többen próbálnak lőfegyvert felvinni a repülőgépekre. 2023 harmadik negyedévében 1820 lőfegyvert találtak a reptéri ellenőrzőpontokon, ami naponta csaknem húsz fegyvert jelent, ráadásul ezek túlnyomó többsége, 94 százaléka töltve volt.

Az utazók más tiltott dolgokat is megpróbáltak felvinni a csomagjukban idén a repülőgépekre, Floridában például óriáskígyóval bukott le valaki a reptéri ellenőrzésen.

Írta a Magyar Hírlap